Haagplanten

Tomaten drogen in de dehydrator - instructies en tips

Pin
Send
Share
Send


Tomaten zijn niet alleen heerlijk als ze vers zijn, ze kunnen ook lang worden bewaard door ze in een dehydrator te drogen. We leggen uit hoe het werkt.

© shaiith - Fotolia.com Een weelderige tomatenoogst komt eraan? Dan moet je snel alle tomaten opgebruiken tot ze papperig en beschimmeld worden. U zult langer van het gezonde fruit genieten als u gedroogde tomaten maakt. U kunt hiervoor een conventionele oven gebruiken. Er gaat echter niets mis als u een automatische dehydrator gebruikt. Hieronder leest u hoe tomaten kunnen worden gedroogd en waar u op moet letten.

Waarom zou ik tomaten drogen?

Verse tomaten kunnen slechts in beperkte mate worden opgeslagen - u bent dus verplicht om verse tomaten zo snel mogelijk te verwerken. De mogelijkheid om te drogen is bijzonder praktisch. Gedroogde tomaten kunnen op veel manieren worden gebruikt. Een ander voordeel is dat alle vitamines en mineralen behouden blijven door te drogen.

»Tip: De droogtemperatuur mag niet hoger zijn dan 60 graden, zodat de waardevolle ingrediënten niet worden vernietigd.

Het drogen van de tomaten is niet veel werk en zorgt ervoor dat de rode vruchten lang meegaan. Tijdens het droogproces wordt vloeistof aan de tomaten onttrokken. Dit wordt bereikt door het leveren van warmte en constante luchtcirculatie. De vloeistof die het bevat, veroorzaakt ziekten en schimmels. Door te drogen zijn de tomaten duurzaam en worden ze niet aangetast door schimmels of bacteriën. Bij het drogen blijft een restvocht van ongeveer tien procent achter.

Echt heerlijke tomaten zijn alleen beschikbaar in onze breedtegraden in de zomer, tijdens de belangrijkste oogsttijd. Tussen de herfst en de lente moeten we tevreden zijn met de invoer van tomaten. Deze vruchten worden groen geoogst en hebben niet alleen weinig smaak, maar vaak ook nauwelijks voedingsstoffen. Als je jezelf het hele jaar door aromatische en voedingsrijke tomaten wilt geven, die je ook op verschillende manieren in de keuken kunt gebruiken, kun je een dehydratatietomaat kopen.

Welke tomaten kunnen het beste worden gedroogd?

Kies vers geoogste tomaten om te drogen, idealiter zijn ze van eigen bodem en migreren ze rechtstreeks van de struik naar de gedehydrateerde tomaten. Je kunt natuurlijk ook zongerijpte tomaten uit de supermarkt of van de boer gebruiken. Het is belangrijk dat de vruchten rijp zijn en voldoende aroma hebben. In de regel kunnen alle soorten tomaten aan de dehydrator worden toegevoegd. De kleinere variëteiten, zoals cocktail- of bushtomaten, brengen veel smaak met zich mee.

Tomaten drogen - de voorbereiding

Voordat de tomaten worden gedroogd, moeten ze grondig worden schoongemaakt. Droog het fruit goed en snijd het in twee. Nu moeten de tomaten worden ontdaan van sap en zaden. Dit werkt het beste met een lepel. Zodat de vloeistof goed kan wegvloeien, kunnen de tomaten met het snijvlak enige tijd op keukenpapier druppelen voordat ze daadwerkelijk drogen.

Alternatieven voor de automatische dehydrator

Tomaten drogen in de oven, is dat logisch?

Tomaten kunnen in de oven worden gedroogd. De procedure is echter complexer dan drogen in een automatische dehydrator. De tomaten worden met de beeldzijde omlaag op een bakplaat gelegd. Leg eerst een laag bakpapier op het vel.

»Tip: Bestrooi de tomatenhelften met zout alvorens te drogen. Dit bevordert de opname van vocht.

De oven moet worden voorverwarmd tot 50 graden. De ovendeur is niet volledig gesloten. Op deze manier kan het vocht worden verwijderd. Controleer vaker het drogen. Als er water in de tomatenhelften is verzameld, moet dit met een papieren handdoek worden opgezogen. Het drogen kan tot tien uur duren. Het hangt af van het type tomaat dat je gebruikt en hoeveel tomaten je wilt drogen.

»Tip: Gebruik een vingertest om te testen of het drogen is voltooid. Het drogen is pas voltooid als het water niet meer lekt en de tomaten taai en plooibaar lijken.

Drogen in de oven is complex en niet echt zuinig, omdat je de oven vele uren moet laten werken, zelfs als je maar een paar vruchten wilt drogen.

Tomaten buitenshuis drogen - geduld is vereist

Fruit drogen is niet nieuw. Groenten en fruit werden al in de middeleeuwen op deze manier geconserveerd. Destijds was een automatische dehydrator natuurlijk een droom van de toekomst, en toch wisten mensen hoe ze konden helpen. Ze gebruikten gewoon de kracht van de zon. Met deze droogmethode worden de tomaten ook gesneden en op een rooster geplaatst. Het rooster moet iets hoger worden geplaatst en het drogen mag alleen op zeer warme en droge dagen worden uitgevoerd. Volg de weersvoorspelling zorgvuldig, want het duurt minimaal drie dagen hitte en droogte om de tomaten te drogen. De vruchten moeten meerdere keren per dag worden omgedraaid. Om te voorkomen dat insecten het rooster bereiken, moet je er een net over spreiden.

Drogen in de open lucht maakt meestal de weersvoorspelling tot een probleem. Bovendien is het vijf tot zes keer per dag omdraaien van de tomaten kostbaar.

Tomaten drogen in de dehydrator - stap voor stap

Drogen in een dehydrator is de eenvoudigste en meest efficiënte methode. Als je bedenkt dat bijna elke vorm van fruit en groenten ermee kan worden gedroogd, is het apparaat absoluut een verstandige investering, die niet alleen tijdens de oogst van tomaten, maar het hele jaar door kan worden gebruikt. De bediening van de apparaten wordt eenvoudig uitgelegd.

Hoe moeten de tomaten worden bereid?

Zoals reeds beschreven, worden de tomaten grondig gewassen. De kom wordt in een kruisvorm gesneden met een scherp keukenmes. Dompel het fruit nu ongeveer een halve minuut onder in kokend water. Als de tomaten vervolgens worden geblust, kan de schil heel gemakkelijk worden verwijderd. Verwijder bij deze gelegenheid ook de basis van de lichte steel.

Afhankelijk van de grootte van de tomaten, zijn de vruchten nu klaar om te drogen. De kleine, zoete tomaten zijn slechts gehalveerd. Eitomaten of andere middelgrote variëteiten worden in vieren gedeeld. Snijd grote soorten tomaten in plakjes van ongeveer een halve centimeter breed.

Hoe wordt de automatische dehydrator gestart?

Voordat de tomaten op het rooster worden gelegd, wrijf het met een beetje plantaardige olie. Tussen de afzonderlijke vruchten moet een afstand van ongeveer een centimeter worden aangehouden.

De tomaten kunnen naar wens worden gekruid:

 • zout
 • peper
 • peterselie
 • bieslook
 • marjolein
 • oregano
 • knoflookpoeder
 • uienpoeder
Selecteer nu een droogtemperatuur van ongeveer 55 graden op het apparaat. Het duurt ongeveer tien uur om te drogen. De droogtijd kan variëren, afhankelijk van de vulhoeveelheid en het type tomaat. Controleer daarom het proces en verwijder al het afgewerkte fruit uit het apparaat.

Snelle handleiding

 1. Maak tomaten schoon
 2. Tomaten in de schil
 3. Snijd tomaten
 4. Kruid de tomaten
 1. Bereid de dehydrator voor
 2. Temperatuur instellen
 3. Leg de tomaten op elkaar
 4. Volg de voortgang van het drogen
Als het fruit geen water meer afgeeft en een consistentie heeft die aan rubber doet denken, is het drogen voltooid.

Wat zijn de voordelen van een dehydrator?

Met behulp van deze apparaten kan voedsel lange tijd bijzonder zacht en gezond worden gemaakt. Omdat de temperatuur laag is gekozen, is drogen een bijzonder zacht proces dat alle waardevolle plantaardige stoffen bewaart. De gedroogde tomaten zijn veelzijdig en hebben een bijzonder intens aroma.

Welke soorten dehydrator zijn er?

Apparaten in twee verschillende ontwerpen zijn beschikbaar op de markt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen modellen met een stapelsysteem en apparaten met een inschuifsysteem.

Het stapelsysteem is vooral praktisch omdat meerdere lagen fruit of groenten op elkaar kunnen worden gestapeld. Apparaten met een stapelsysteem zijn relatief goedkoop en zijn eenvoudig te bedienen en schoon te maken. Automatische dehydrators met verschillende niveaus kunnen ook enkele gebreken hebben.

Automatische dehydrator met inschuifsysteem lijken op de oven. Deze apparaten zijn meestal duurder en stabieler. Je hebt hier ook toegang tot meerdere verdiepingen. Omdat de verwarmingstechnologie hier niet op de vloer ligt, is een betere warmteverdeling verzekerd en bereikt u de beste resultaten.

Mijn aanbeveling:

52 beoordelingen Meykey Dehydrator
 • met temperatuurregelaar
 • 7 verdiepingen
 • constante luchtstroom
 • gemakkelijk schoon te maken
57,99 € Naar de winkel

Wat is de beste manier om gedroogde tomaten te bewaren?

Na het drogen hebben de tomaten nog een bepaald restvocht. Als het voor een langere periode wordt bewaard, kan dit schimmelgroei en bederf van de gedroogde tomaten veroorzaken. Bewaar de tomaten in luchtdichte potten. Je kunt de tomaten ook in plastic bakjes doen of in diepvrieszakken bewaren.

»Tip: Als de gedroogde tomaten in olie worden geweekt, wordt de houdbaarheid vele malen verlengd.

Op een koele en donkere plaats bewaren gedroogde tomaten ongeveer een half jaar.

Gebruik gedroogde tomaten

Gedroogde tomaten kunnen op veel manieren worden gebruikt. Als aanvulling op pesto, soepen of sauzen, zijn de vruchten net zo aromatisch en lekker als een gezonde snack tussendoor. De tomaten kunnen in salades worden gehakt. Vleesgerechten kunnen er ook mee worden verfijnd. Als de tomaten in olie zijn gedrenkt, dienen ze als perfecte antipasti. Je kunt ook heerlijke hartige bakideeën implementeren met gedroogde tomaten of gewoon een kwark of roomkaas bereiden met het gedroogde fruit. De gedroogde tomaten uit je eigen tuin zijn ingemaakt in olie en gerangschikt in een goed gevormd glas.

Video: Test: voedseldrogers dehydrators (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send