Haagplanten

Zorgen voor houten terrassen - hoe het goed te doen

Pin
Send
Share
Send


Zolang een houten terras niet is bedekt, wordt het voortdurend blootgesteld aan een breed scala aan weersomstandigheden. Dat is de reden waarom het belangrijkste hier goede reiniging en verzorging is.

Terrasolie beschermt tegen weersinvloeden en vergrijzing

Hout is bijzonder kwetsbaar en heeft de nodige zorg nodig, zodat het terras er zelfs na jaren aantrekkelijk uitziet. UV-straling maakt het hout bijvoorbeeld broos en bleekt het. Vocht daarentegen penetreert de vezels en zorgt ervoor dat ze opzwellen. Daarom is het belangrijk om bij het nemen van een beslissing over een houten terras te weten dat dit ook een zekere hoeveelheid onderhoud met zich meebrengt.

Reinig het houten terras goed

Voordat de daadwerkelijke onderhoudsmaatregelen beginnen, moet u natuurlijk vuil van het hout verwijderen. Het is belangrijk op te merken dat reinigingsmiddelen die zuur bevatten nooit mogen worden gebruikt om de planken te reinigen, omdat deze het hout zouden aantasten. Een eenvoudig zeepwater is voldoende. Reinig het terras eenvoudig met een borstel en de alkali en het zal grondig schoon zijn. Je kunt het terras ook schoonmaken met een hogedrukreiniger. Je moet dit niet teveel instellen. Leestip: Reinig het terras vrijwel zonder chemicaliën: verwijder de groene bekleding en dergelijke op natuurlijke wijze.

U kunt ook speciale reinigingsmiddelen vinden voor bepaalde houtsoorten. Het is echter erg belangrijk dat het hout een paar dagen volledig kan drogen voordat u de verzorgingsproducten gaat gebruiken. Kies voor het schoonmaken van het terras altijd een periode van goed weer die meerdere dagen duurt en waarin geen regen te zien is.

Het houten terras goed onderhouden

Hout vervaagt na verloop van tijd, dus vroeg of laat wordt het grijs. Als u van dit uiterlijk houdt, kunt u het doen zonder complexe onderhoudsprocedures. Houd er echter altijd rekening mee dat de verzorging niet alleen de natuurlijke tint van het hout behoudt, maar ook beschermt tegen schimmel, insecten en verrotting. Goed onderhoud verlengt ook de levensduur van het hout. Houd bij het verzorgen altijd rekening met het volgende:

»Kies tropisch hout bij het leggen:

Als u de onderhoudsinspanning zo laag mogelijk wilt houden, kies dan voor tropisch hout bij het leggen van het terras. Deze zijn veel harder en resistenter. Het is ook voldoende om van tijd tot tijd olie op het terras aan te brengen. Een speciaal glazuur is in dit geval niet nodig.

»Behandel het terras met olie na het leggen:

Direct na het leggen van een houten terras is het raadzaam om de planken meteen te onderhouden. Om het hout vanaf het begin te beschermen tegen verwering en vergrijzing, is het het beste om het te behandelen met een speciale terrasolie (hier bijvoorbeeld verkrijgbaar). Dit behoudt ook de natuurlijke kleur en beschermt tegen UV-straling en vocht.

Deze olie is niet alleen verkrijgbaar in natuurlijk, maar in veel verschillende kleuren. U hoeft het alleen gelijkmatig aan te brengen met een brede borstel of een trekje. Belangrijk: de olie mag alleen worden aangebracht op volledig droog hout. Na twee dagen kunt u het terras opnieuw betreden.

»Maak het terras eenmaal per jaar schoon:

Naast deze eerste zorg is het raadzaam om zich eenmaal per jaar te wijden aan het grondige onderhoud van de houten vloerplanken. Nadat u het terras hebt schoongemaakt en het hout volledig is opgedroogd, kunt u het opnieuw behandelen met de speciale onderhoudsolie. De beste tijd om dit te doen is in het voorjaar nadat u het vuil uit de winterperiode hebt verwijderd.

Als het hout al grijs is geworden, kan een speciaal verzorgingsproduct, ook wel degrainer genoemd, worden gebruikt (bijvoorbeeld hier verkrijgbaar). Gebruik een borstel om het degrainer op het gereinigde, droge hout aan te brengen en spoel het vervolgens opnieuw af met water. Na een paar minuten ziet u het effect.

Video: Hoe doen ze dat: Een terras maken van Douglas planken (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send