Haagplanten

Insecten tellen - iedereen kan meedoen

Pin
Send
Share
Send


Het aantal tamme insecten is de afgelopen jaren dramatisch gedaald. Daarom roept de NABU, naast het tellen van vogels, nu op tot het tellen van insecten.

© FreeProd - Fotolia.com Je hebt vast wel gehoord dat huis- en tuinbezitters elk jaar worden geroepen om de vogels op hun eigendom te tellen. Nu zorgt de natuurbeschermingsorganisatie NABU ook voor de insecten en initieert de "insectenzomer". Het doel is om de bevolking te sensibiliseren voor wat rond hen kruipt en fladdert. We zullen u nu vertellen hoe insectentelling werkt, op welke kruipende dieren u extra moet letten en hoe u actief kunt deelnemen aan de campagne.

Kijk wat daar fladdert

Wetenschappers gaan ervan uit dat alleen al in Duitsland ongeveer 33.000 soorten insecten te vinden zijn. De kruipende dieren zijn geenszins in stijgende lijn, de afgelopen 30 jaar is de insectenpopulatie zelfs met driekwart afgenomen. Als we niet naar ze kijken, zijn sommige soorten misschien sneller verdwenen dan we ze zelfs opmerken. Het tellen van insecten is ook belangrijk voor onze gewassen omdat ze afhankelijk zijn van bestuiving door insecten.

Insectentelling - iedereen kan meedoen

Met de insectenzomer is een project gestart, dat de aandacht wil vestigen op een bedreigde diersoort. De eerste landelijke campagne van dit type begon met de insectenzomer. Tussen 1 en 10 juni en 3 en 12 augustus 2018 werd iedereen gevraagd om insecten te observeren en te tellen. U hoeft geen tuin te bezitten. Je kunt ook de natuur in gaan en een geschikt stuk bos of weide kiezen. Insecten kunnen ook worden waargenomen op vijvers, aan de oevers van de stroom of in het veld. Als je een tuin hebt, kun je naar je observatiepost gaan en de telling van insecten kan zelfs op je balkon plaatsvinden.

Speciale aandacht wordt besteed aan deze soort

Tijdens de telling moeten deelnemers speciale aandacht besteden aan acht tamme insecten:

  • admiraal
  • pauw
  • Gemeenschappelijke lacewing
  • steen Hummel
  • Aziatisch lieveheersbeestje
  • Hainschwebfliege
  • froghopper
  • Lederwanze

Admiraal

© Christine - Fotolia.com De admiraal is een vlinder die je gemakkelijk kunt herkennen. De motten hebben zwarte vleugels met een oranje rand. De vleugeltips zijn blauw en wit gespot. Admirals zijn trekkende motten. Net als de trekvogels konden ze de winter op onze breedtegraden niet overleven en moeten ze daarom elk jaar vanuit het zuiden naar ons migreren. Na het leggen van eieren op brandnetels sterven de geïmmigreerde dieren. De nakomelingen komen in de herfst uit en vertrekken vanaf september naar het zuiden. De admiraal kan vaker worden waargenomen in de late zomer en bezoekt bij voorkeur herfst asters, zomer seringen of distels.

Pauw

© Rebel - Fotolia.com Pauwogen kunnen een spanwijdte van maximaal 55 millimeter bereiken. De mot heeft een roestrode kleur. De onmiskenbare kenmerken zijn de ooglapjes, die zich aan de uiteinden van de voor- en achtervleugels bevinden. De pauwvlinder kan bijzonder vaak worden waargenomen. Als je te dicht bij de motten komt, vouwen ze hun vleugels en wrijven ze tegen elkaar, waardoor een schrapend geluid hoorbaar is.

Gemeenschappelijke lacewing

© Michael Tieck - Fotolia.com Gemeenschappelijke lacewings kunnen ook gemakkelijk worden geïdentificeerd. Deze zijn te herkennen aan hun kleine, glanzende knopogen en hebben grote transparante vleugels, die worden gekruist door groene aderen.

Het nuttige dier werd in 1999 het eerste "insect van het jaar" genoemd. Omdat het zich voedt met bladluizen, is het een effectieve ongediertebestrijding.


In heel Duitsland zijn ongeveer 35 soorten gaasvliegen bekend. Gedurende de dag zult u moeite hebben met het opsporen van het lacewing. De dieren zitten dan meestal met hun vleugels gevouwen aan de onderkant van de bladeren en worden pas actief als de dag aanbreekt. Volwassen lacewings reageren op echografie en vallen op de grond wanneer ze de juiste signalen ontvangen. Ze worden dus geen prooi voor vleermuizen.

Steen Hummel

© ulikloes - Fotolia.com U kunt de stenen hommel herkennen aan zijn fluweelzachte zwarte lichaam en een roodbruine punt op de buik. De hommels nestelen het liefst onder muren of stapels stenen en hebben daarom hun naam. De stenen hommel is een huidvleugel en is daarom direct gerelateerd aan bijen en mieren. Stenen hommels vormen gemeenschappen van maximaal 300 dieren. Honing wordt alleen geproduceerd voor persoonlijk gebruik. Als bestuivers van wilde en nuttige planten hebben de dieren echter een belang dat niet moet worden onderschat.

Aziatisch lieveheersbeestje

© cornhaulio - Fotolia.com

Aziatische lieveheersbeestjes werden ooit geïmporteerd in Duitsland om ongedierte te bestrijden. Geleidelijk is de soort hier thuis geworden. Je herkent een Aziatisch lieveheersbeestje aan zijn nekschild. Dit is gelig en heeft een karakteristiek "M" -teken. De kleur van de vleugels kan variëren van lichtgeel tot donkerrood. Deze lieveheersbeestjesoort kan veel punten hebben of ze volledig missen. Vanwege zijn verscheidenheid aan kleuren, is deze soort ook bekend als de "harlekijn lieveheersbeestje".

Tip: het Aziatische lieveheersbeestje kan tot 250 bladluizen per dag eten.

Hainschwebfliege

© blende11.photo - Fotolia.com

Op het eerste gezicht kunnen bosjes zweefvliegen worden aangezien voor wespen. Maar de geel-zwarte kleur is alleen camouflage om voorbereid te zijn op roofdieren, de vliegen zijn volledig onschadelijk. De bosje zweefvlieg kan zijn vleugels tot 300 keer per seconde verplaatsen en daardoor in de lucht blijven. De vliegartiesten kunnen de vluchtrichting naar believen veranderen en kunnen ook achteruit vliegen. Zweefvliegen voeden zich met pollen en nectar en blijven het liefst bij katjes, winterlings of klein hoefblad. Je kunt bij het observeren goed onderscheid maken tussen mannen en vrouwen. Vrouwelijke zweefvliegen hebben duidelijk gescheiden ogen, terwijl de ogen van de mannetjes geen scheiding hebben en vrijwel botsen.

Froghopper

© Astrid Gast - Fotolia.com

Maak je geen zorgen, de leafhopper is een volledig onschadelijk insect dat alleen aan planten zuigt. Je zult vooral de ongeveer één centimeter lange dieren in Zuid-Duitsland tegenkomen. Op weiden is de leafhopper meestal verborgen in hoog gras. De tekening van de bloedcicade is onmiskenbaar. De dieren hebben een opvallende rode kleur op de vleugels. De dieren kunnen in de late zomer in toenemende mate worden waargenomen. Bloodhoppers kunnen heel goed springen en zichzelf bevrijden van zoveel lastige situaties. In gevaarlijke situaties kan het insect een stinkende maar niet-giftige vloeistof uit de uiteinden van de voeten afscheiden, waardoor roofdieren worden afgeschrikt.

Lederwanze

© evbrbe - Fotolia.com Heb je ooit bramen geplukt? Dan zul je waarschijnlijk ook de lederen bug zijn tegengekomen. Leerwantsen zijn bruin gekleurd en lijken vrij onopvallend. Een beter zicht op het oppervlak onthult het leerachtige uiterlijk. Het lichaam is nogal langwerpig en verbreed aan het einde van het lichaam. Als je je in je observatiepost op vochtige weiden of aan de rand van water verplaatst, zul je de lederen bug vaker tegenkomen. Als een lederen insect aan het werk was en met de bladeren van struiken of hagen was geknoeid, blijven er meestal rode vlekken achter.

Hoe werkt de telactie?

Tien dagen in de vroege zomer en de hoge zomer zijn gepland voor de landelijke telcampagne. De huidige datums zijn te vinden op Nabu.de. Je kunt insecten bijna overal zien. Zoek een geschikt gebied, dit moet ongeveer tien meter rond zijn. Alle insecten worden geteld, ongeacht in welk stadium ze zich bevinden.

Tip: U kunt ook rupsen, larven of larven melden als u ze kunt toewijzen aan de respectieve soort.

Je kunt ook insecten op verschillende plaatsen tellen. Voor elke locatie is een afzonderlijke melding vereist. Als u de soort niet zonder twijfel kunt bepalen, kunt u ook algemene informatie zoals lieveheersbeestjes of bladluizen maken.

Wat heb ik nodig voor het tellen van insecten?

Insecten zijn vaak moeilijk te herkennen en om ze te kunnen lokaliseren, moet je de dieren benaderen. Dus rust je uit met een vergrootglas, een verrekijker of een camera met close-up focus.

Hoe doe ik het

Schijnt de zon en is het droog, warm en relatief kalm? Laten we dan naar het aantal insecten gaan. Omdat dan de ideale omstandigheden prevaleren. Ga de weide in, in het bos, op het veld, bij de rivier, in de tuin of op het balkon. Alle insecten die binnen een uur bij de observatiepost zijn, worden genoteerd. Vang ook insecten die onder stenen kruipen, zich in hoog gras verbergen of in de takken van bomen zitten.

Wees voorzichtig als u dit doet. Insecten zijn beangstigend en kunnen snel worden weggejaagd. Vooral kevers, bijen, vliegen of sprinkhanen kunnen gemakkelijk worden weggejaagd.

Hoe stuur ik mijn resultaten in?

Tuinvogels worden al meer dan tien jaar regelmatig opgenomen. De rapporten werden op papier verzonden en waren dienovereenkomstig ingewikkeld om te registreren en te evalueren. Insecten worden uitsluitend geteld via een online formulier dat NABU online heeft gezet.

De app "Insect World" kan u ook helpen dit te bepalen. De app heeft een automatische detectiefunctie. U kunt foto's van de dieren maken en deze worden automatisch herkend. NABU biedt ook een gratis app met portretten van de 122 meest beroemde insecten in onze breedtegraden.

Video: Zó herken je bijen - Nationale Bijentelling (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send