Haagplanten

Bladluizen: soorten en verschillende bestrijdingsmethoden

Pin
Send
Share
Send


Bladluizen - ze komen uit het niets en kunnen enorme schade toebrengen aan de geliefde planten in de tuin. Hier is een overzicht van welke typen er zijn en hoe deze kunnen worden bestuurd.

De zwarte bonenluis - © hakoar - Fotolia.com

Bladluizen zijn een van de bekendste plagen in je eigen tuin. Ze beïnvloeden zowel sier- als nuttige planten. Ze komen vrij verrassend en masseren zich snel op de jonge bladeren en scheuten van de planten.

Deze plaagaanval begint meestal eerst onopgemerkt, maar verspreidt zich vervolgens explosief onder optimale omstandigheden.

Bladluis soorten afkomstig uit onze regio

Ongeveer 850 soorten van deze hebzuchtige insecten zijn bekend in Midden-Europa. Sommigen van hen behoren tot de meest voorkomende vertegenwoordigers in onze tuinen. Deze omvatten de ...

Groene perzikluis

© Door Tsaag Valren - via Wikimedia Commons

Het komt voor in twee generaties. De zomergeneratie is groen gekleurd en heeft geen vleugels. In de vluchtbare generaties zijn het hoofd en de delen van de borst zwart-bruin tot zwart gekleurd.

Het ongedierte koloniseert perzik, pruim en mirabelpruim, maar ook verschillende groenten en onkruid.

Zwarte bonenluis

© hakoar - Fotolia.com

Dit insect leidt verschillende generaties op die in kolonies leven. De gevleugelde en vleugelloze juvenielen zijn breed ovaal en donkergroen tot mat zwart van kleur. Besmette bladeren krullen omhoog en de uiteinden van de scheuten draaien. De luis verspreidt zich op bonen, aardappelen en bieten, maar ook op sneeuwbal en kegels.

Grote rozenluis

© Eric - Fotolia.com

Het ongedierte heeft een lang, spoelvormig lichaam met een zwarte kop. Het lichaam is groen of roze.

De zwarte voelsprieten zijn ongeveer even lang als het lichaam van het dier en meestal iets langer. Het terrein van deze bladluis is rozen, appel, peer en aardbei.

Eriosoma lanigerum

© commons.wikimedia.org

De vleugelloze volwassen dieren zijn donkerbruin tot donkerpaars van kleur. Bovendien is het lichaam bedekt met lange, witte, wolachtige wasdraden over de exemplaren die in de grond leven. De ondergrondse appelluis is bezaaid met witachtig blauwe wasdeeltjes.

Dit waardeloze insect is schadelijk voor appel, peer en kweepeer.

Andere bladluissoorten die onheil aanrichten in de eigen tuin:

 • de groene appelluis
 • de grote pruimluis
 • de bes bubble luis
 • de oleander bladluis
 • de sitkalaus

Het kwaad van de slechte plaag

Bladluizen kunnen aanzienlijke schade in de tuin veroorzaken, wat kan leiden tot verlies van opbrengst en kwaliteit, en zelfs volledig verlies van oogst. Met hun slurf prikken de insectenplagen de plantencellen van jonge, sappige bladeren en scheuten en zuigen het suikerachtige plantensap eruit.

Omdat ze echter slechts een kleine hoeveelheid eiwit uit het plantensap nodig hebben voor het leven, scheiden ze weer een deel van het suikerachtige sap uit. Dit bedekt de plant gedeeltelijk met een plakkerig sap dat honingdauw wordt genoemd.

Verse honingdauw trekt andere insecten aan die zich eraan voeden. Vooral mieren zijn geobsedeerd door deze suikeruitscheiding en melken de bladluizen. De mier verdedigt de bladluis zelfs tegen aanvallen van nuttige organismen.

Wind en insecten vestigen vaak sporen van schimmelziekten op oudere honingdauwafzettingen. De schimmelaanval veroorzaakt echter niet veel schade. Er blijven alleen lelijke donkere schimmelvlekken over.

De vliegbare bladluizen vormen nog een probleem. Wanneer nieuwe planten worden gekoloniseerd, kunnen ze worden geïnfecteerd met virusziekten en deze vervolgens verspreiden naar bijvoorbeeld fruitbomen of vaste planten.

Voorkom natuurlijk bladluizen

"Voorkomen is beter dan genezen", dit populaire gezegde kan ook door de hobbytuinier worden gebruikt als hij zijn planten wil redden van bladluisplaag in de tuin. De beste manier om bladluizen te voorkomen, is door de tuin dicht bij de natuur te cultiveren. In gewone taal betekent dit:

 • vermijd grotere ophopingen van vergelijkbare planten
 • Combineer sierheesters met verschillende struiken
 • Kweek groenten in gemengde gewassen
 • Vermijd overbemesting met stikstof. Stikstof stimuleert de plant continu om sappige jonge scheuten te produceren, waarvan de plantensapluizen profiteren.
 • Plant boomschijven van fruitbomen met nasturtium, wat bladluizen weghoudt.

Gaasvliegen, lieveheersbeestjes en co-bladluis

Helpers bij het beschermen tegen bladluizen zijn de nuttige insecten. Dit zijn natuurlijke vijanden van de slechte boosdoeners. De volgende zijn van groot voordeel:

 • lacewings
 • lieveheersbeestje
 • sluipwespen
 • zweefvliegen
 • Roofzuchtige insecten en andere nuttige insecten.

Sommige van deze nuttige helpers vestigen zich goed in de tuin. Dit is hoe de geur van kattenkruid de lacewing verleidt. De bladluis straalt ook dezelfde lokstof uit als deze plant en trekt de vlieg aan.

Lieveheersbeestjes houden het in de tuin als ze genoeg voedsel vinden. Een kleine weide met wilde bloemen met dille, duizendblad, maïspapaver en boekweit kan een extra bron van bladluizen voor lieveheersbeestjes zijn.

Het is ook raadzaam om voldoende nestfaciliteiten in de tuin op te zetten, zoals een kleine haag van dood hout, een spouwdoos of een insectenhotel. Als de nuttige organismen zich goed voelen in uw tuin, zal de bladluisplaag merkbaar afnemen na de eerste plaag in het late voorjaar of de vroege zomer.

Tegelijkertijd vermenigvuldigen de bladluisjagers zich enorm vanwege de goede voedselvoorziening. In de loop van de zomer creëert dit een evenwicht waarmee u gemakkelijk kunt leven.

Huismiddeltjes kunnen wonderen verrichten

Voordat u de in de handel verkrijgbare gewasbeschermingsmiddelen gebruikt, worden beproefde huismiddeltjes aanbevolen. Als de bladluisplaag tamelijk beheersbaar is, kunt u al goede resultaten bereiken met een kernzeepoplossing, brandnetel of tabaksvoorraad.

Gunstige gewasbescherming

De zogenaamde spuitspray op fruitbomen in het voorjaar heeft bewezen bladluisinfectie te voorkomen. Wanneer de toppen mollig worden en de eerste uiteinden van de bladeren zichtbaar zijn, worden de bomen en struiken grondig behandeld met een nuttige sproeispray zoals "Promanal". Koolzaadolie, het actieve ingrediënt, dringt door in de kleinste scheuren en bedekt bladluizen en winterslaap met een fijne oliefilm zodat ze afsterven.

Gewasbescherming tegen bladluizen moet in elk geval gunstig zijn voor de nuttige soort. De hobbytuinier wil immers het natuurlijke evenwicht van nuttige organismen en hun voedselbehoeften in de tuin niet verstoren. En dus kunt u kiezen uit het assortiment voordelige producten in de tuinhandel. Deze preparaten werken op basis van raapzaadolie of kaliumzeep. Producten zoals "Naturen bladluisvrij" of "Neudosan bladluisvrij" zijn voorbeelden. Deze middelen verstoppen de ademhalingsorganen van de bladluizen, zodat de insecten na verloop van tijd stikken. Om zoveel mogelijk ongedierte te detecteren, is het belangrijk dat de planten van alle kanten grondig worden besproeid.

Video: Kokend water: dé oplossing voor bestrijding Japanse duizendknoop? (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send