Haagplanten

Kastanjeboom: identificeer en bestrijd ziekten en plagen

Pin
Send
Share
Send


Kastanjes, ongeacht of het paardenkastanjes of tamme kastanjes zijn, zijn zeer gevoelige bomen. Het is daarom des te belangrijker om ziekten en plagen vroegtijdig te identificeren en te bestrijden.

© blende11.photo - Fotolia.com

Kastanjebomen (Castanea) zijn imposant en van grote natuurlijke schoonheid. Vanwege hun grootte, hun prachtige gekleurde bloemen en hun geschiktheid als uitstekende schaduw, worden kastanjes vaak gevonden in biertuinen, in parken en op openbare weiden. De kastanje is daarentegen slechts in beperkte mate geschikt voor binnentuinen, omdat hij een grootte van maximaal 35 meter bereikt die niet in een kleine tuin of zelfs een voortuin wil passen. Omdat de kastanje een platte wortel is, moet deze niet te dicht bij het huis, garages of op straat worden geplant. De kroon heeft ook veel ruimte nodig, zodat kastanjes de concurrentie van andere bomen in hun directe omgeving niet verdragen. En toch, als u een perceel van voldoende grootte hebt, is het de moeite waard om een ​​kastanjeboom te planten - de schaduw in de zomer, de bruine vruchten in de herfst waarmee u kunt knutselen en decoratieve items kunt maken, en de heldere kleuren van de bloemen in de lente overtuig snel van de voordelen van deze boom.

Zoals bij elk gewas heeft de kastanje echter ook een zekere zorg en een goede bescherming tegen ziekten en plagen nodig. Bij het snoeien van de kastanje is het bijvoorbeeld belangrijk dat u de nodige voorzorgsmaatregelen en instructies neemt zodat de interfaces niet kunnen worden geïnfecteerd door ziekten of plagen.

Kastanje feiten en cijfers

De kastanje komt oorspronkelijk uit het zuidelijke Middellandse Zeegebied en het Balkan-schiereiland, maar was in de middeleeuwen al inheems in Midden-Europa. Er zijn twee soorten, de paardenkastanje en de zoete kastanje, waarvan er enkele 100 ondersoorten zijn. De kastanjeboom kan een hoogte van 35 meter bereiken - zelfs kleinere ondersoorten bereiken meestal een hoogte van maximaal 10 meter. Kastanjebomen kunnen zelfs honderden jaren oud worden en een stamdiameter van meer dan 1 meter bereiken. Als een bladverliezende boom biedt de kastanjeboom veel schaduw in de zomer. De bloemen van de kastanje zijn wit of rood - bij kruisen tussen de soorten kunt u zich ook vergapen aan verschillende tinten roze.

Ondanks hun grootte en grandeur, zijn kastanjebomen zeer vatbaar voor ziekten en plagen als ze onjuist worden gebruikt.

Een overzicht van de meest voorkomende plagen

Kastanjes die zijn geïnfecteerd door ongedierte worden vaak ernstig verzwakt in de loop van de plaag. Dit kan van invloed zijn op boompopulaties van alle leeftijden. Als u merkt dat uw kastanje gevaar loopt voor ongedierte, moet u zo snel mogelijk reageren. De boom sterft misschien niet onmiddellijk of snel af, maar de kastanje verliest veel van zijn elegantie door plagen en geleidelijk wordt de verzwakking van de boom merkbaar, zelfs bij een gebrek aan stabiliteit. Hier is een overzicht van de gevaarlijkste plagen voor kastanjebomen:

❍ De paardenkastanje blad mijnwerker:

Vooral de witte paardenkastanje heeft extreem te lijden van de bladmijnwerker, een kleine vlindersoort met een veerachtige rug en een grootte van amper een halve centimeter. De eerste tekenen zijn bruine verkleuring op de bladeren van de kastanjeboom onmiddellijk na de bloei. Deze worden veroorzaakt door de jonge larve van de bladmijnwerker. Deze plaagaanval verscheen voor het eerst in 1989 in Oostenrijk - sindsdien hebben de motten zich steeds meer verspreid in Europa. Gemiddeld ongeveer 100 kilometer per jaar in elke richting.

Enige tijd na de eerste aantasting van de boom zijn grote delen van het gebladerte bruin en vallen de bladeren veel te vroeg af. Als gevolg hiervan is de kastanje niet langer in staat om het groene gebladerte te gebruiken om fotosynthese uit te voeren, wat van vitaal belang is voor de boom - de kastanje is aanzienlijk verzwakt, wat zelfs tot de dood van de hele boom kan leiden als deze lang wordt aangevallen. Een teken van een bijzonder sterke verzwakking van de boom is een tweede bloei, die vervolgens begint in augustus of september. De zwaar verzwakte boom verliest veel kracht.

➔ Gevecht:

Er zijn enkele middelen om de kastanje-mijnwerker te bestrijden, maar geen van deze middelen is goedgekeurd in Duitsland. De chemische middelen in de insecticiden, die echt geschikt zijn voor het verwijderen van de mijnwerker, zijn te agressief en de schade aan de rest van het milieu is te groot. En toch kun je iets aan de bladminer doen. Als uw boom in het eerste jaar is geïnfecteerd, moet u de vallende bladeren onmiddellijk verzamelen en verbranden zodat de larven niet kunnen overleven.

Trouwens, natuurlijke vijanden van de bladmijnwerker zijn allerlei soorten vogels, dus maak je tuin interessant voor vogels - hoe meer vogels in je tuin blijven en op zoek gaan naar voedsel, hoe groter de kans dat de bladminer volgend jaar niet in je tuin verschijnt. Hier is een leestip: trek vogels aan - zo krijg je sfeervol twitteren in de tuin.

Ess De kastanjebor:

De kastanjeboorder is een kever waarvan de vrouwtjes larven op de vruchten van de kastanje leggen. Er worden ongeveer 40 eieren gelegd - één ei voor elke vrucht. De larven eten dan hun weg naar binnen, wachten tot de kastanje eraf valt en eten zichzelf dan weer uit waar ze in de grond graven en de winter doorbrengen.

➔ Gevecht:

De tamme kastanje kan grote schade aan de fruitbouillon veroorzaken en, indien voldoende besmet, meer dan de helft van al het fruit aan de boom vernietigen. Om een ​​groeiende plaag in de volgende jaren te voorkomen, moet je zeker de vruchten van je kastanje meteen verzamelen nadat deze is gevallen en de aangetaste vruchten vernietigen, zodat de larven niet in je tuin blijven en het volgende jaar meer kastanjebomen op je boom vallen.

❍ De vroege kastanje wrapper:

De vroege kastanje wikkel is weer een vlinder. Hij legt zijn eieren op de bladeren. Na het uitkomen beginnen de larven het fruit op te eten. Ze boren door de pericarp en eten het fruit op. Daarna gaat het verder met de volgende vrucht. Om van fruit naar fruit te komen, trekken ze zijdeachtige draden waarop ze vervolgens klimmen. De besmetting is snel te herkennen aan deze draden, maar ook aan de lege fruitpeulen die vroeg vallen. Het wordt vooral problematisch wanneer de vroege kastanjeomslag, die vooral de tamme kastanjes zoals de tamme kastanje boort, verpopt. Omdat dit proces onder de schors plaatsvindt en opnieuw tot grote schade aan de standaard leidt. Hoe meer vroege kastanje krulspelden een boom hebben aangetast, hoe groter de schade veroorzaakt door verpopping.

➔ Gevecht:

Lichte, feromoon- en fruitsapvallen zijn goede tegengif gebleken. Er zijn enkele chemische middelen tegen de vroege kastanjeomhulsels, maar ook hier is het gebruik hiervan niet toegestaan ​​in Duitsland. Lichtere chemische insecticiden kunnen werken - maar de kansen zijn hier relatief klein.

❍ De late kastanje wrapper:

De late kastanje wrapper lijkt erg op zijn vroege naamgenoot. De larven overwinteren hier echter in de grond en veroorzaken dus minder schade aan de boom zelf. Ze zijn meer een gevaar voor de kastanje en kunnen de oogst aanzienlijk verminderen. Er zijn nauwelijks open tekenen van een plaag, hier kunnen alleen de lege peulen die veel te vroeg van de boom vallen als indicatie dienen.

➔ Gevecht:

Omdat de larven in sommige van deze peulen blijven en vervolgens in de grond graven, moet u er ook voor zorgen dat de peulen met besmet fruit onmiddellijk worden verzameld en vernietigd. Anders is hier ook het volgende van toepassing: de bovengenoemde vallen zijn een effectieve vorm van controle gebleken. Gebruik pesticiden alleen als ze daadwerkelijk zijn goedgekeurd om permanente schade aan de boom als gevolg van onjuiste behandeling te voorkomen.

Een overzicht van de meest voorkomende ziekten

Zoals bij veel andere bomen, zijn er ziekten in de verschillende soorten kastanjes die leiden tot een sterke verzwakking van de boom. In de regel gaat een besmetting door ziekte ook gepaard met een schimmelaanval, omdat de kastanjes, die door de ziekte zijn verzwakt, niet de nodige kracht hebben om de schimmels af te weren. Het resultaat is langzaam rot, soms van binnenuit.

Een kastanje die is aangetast door een ziekte en die meerdere jaren aanhoudt, verliest regelmatig zijn stabiliteit. In het ergste geval, hoe groter de boom, hoe eerder u moet reageren, zodat de boom geen gevaar voor u, uw huis of de mensen in uw buurt kan vormen vanwege instabiliteit. In tegenstelling tot het ongedierte, dat steeds vaker voorkomt bij de ene of de andere kastanjesoort, zijn er nauwelijks verschillen tussen de soorten in de ziekten.

❍ De kastanjeschors kanker:

Kastanjeschors kanker is een schimmelziekte die werd binnengebracht vanuit de Verenigde Staten. De sporen van de paddenstoelen bereiken de boom door wonden in de schors en verspreiden zich daar. De eerste tekenen zijn gelige verkleuring op de schors en een zinkende of zwelling van het schorsweefsel. Later volgen scheuren in de schors en een snelle dood van de plantendelen die zich boven de getroffen gebieden bevinden. Kastanjeschors verspreidt zich snel en kan, zodra het een boom heeft besmet, ook bomen in de directe omgeving snel infecteren omdat het door de lucht wordt verspreid. Om deze reden moet u reageren bij het eerste teken van infectie.

➔ Gevecht:

De enige manier om van kastanjebastkanker af te komen, is door de aangetaste gebieden royaal te verminderen, behalve het gezonde hout. Je moet ook verzwakte takken met een schone snede verwijderen, omdat vooral verzwakte boomgebieden snel kunnen worden aangetast door kastanjebastkanker.

De beste manier om dit te voorkomen is om onnodige wonden aan de boom te voorkomen en uw kastanje regelmatig en vooral professioneel te knippen. Als je wonden aan de boom waarneemt, moet je ze voorzien van een afwerkingszalf of een wondafsluitende zalf om de boom op natuurlijke wijze te laten genezen. Tenzij ze onmiddellijk nodig zijn vanwege een schimmelaanval, moet het snoeien van bomen altijd worden uitgevoerd in het koude seizoen, omdat paddestoelen niet gedijen gedurende deze tijd en het risico op een schimmelaanval op nieuw gesneden gebieden zeer laag is.

Tinten The Ink Disease:

Dit is ook een schimmelaanval. Deze ziekte wordt veroorzaakt door Phytophthora-soorten, die de wortels binnendringen, blad verwelken en zelfs tot de dood van de hele boomkroon kunnen leiden. Inkt-achtige vloeistof komt dan uit de basis van de boom, die de ziekte zijn naam gaf. Vooral bomen die op vochtige grond staan, kunnen sneller worden aangetast omdat de schimmels hier optimale omstandigheden hebben.

➔ Gevecht:

Een directe behandeling aan de wortel is moeilijk. De royale verdeling van kippenmest op de grond rond de boom is een kans, omdat dit de schimmel kan doden. De wortels blootleggen en ze vervolgens behandelen met kippenmest is hier ook logisch. Je moet er echter absoluut voor zorgen dat je verdere wortelschade vermijdt, anders heeft de schimmel nieuwe mogelijkheden om de wortel binnen te dringen. Over het algemeen is dit ook de beste vorm van preventie.

Als je wortelschade aan je boom opmerkt, bijvoorbeeld wortels die uit de grond steken, moet je ze zo snel mogelijk behandelen met een geschikte afwerkingszalf of een wondsluitende zalf voor kastanjebomen.

❍ Bloedende kastanjes:

Het fenomeen van de bloedende kastanje werd oorspronkelijk vooral in Nederland waargenomen, maar is nu ook in Duitsland aangekomen. De oorzaak is een bacteriële aanval waartegen er momenteel geen echt effectieve antidota zijn. Je kunt de ziekte van je boom herkennen door vlekken op de schors van de hoofdstam of op afzonderlijke takken te bevochtigen en "bloeden". Er is ook verkleuring van het gebladerte en een bruine kleur en zwelling van de schors rond het huilgebied. Als de besmetting voortduurt, kan de boom volledig sterven.

➔ Gevecht:

Ook hier, vergelijkbaar met kastanjebastkanker, kan alleen een royale snoei van besmette gebieden, behalve gezond hout, echt helpen.

Preventie is de beste manier om uw boom te beschermen. Desinfecteer het snijgereedschap bijvoorbeeld voordat u uw boom snijdt om te voorkomen dat bacteriën de boomzweren binnendringen. Ook hier beschermt het gebruik van geschikte afwerkings- of afdichtingsalbums op open wonden de boom tegen de mogelijkheid dat bacteriën in deze gebieden binnendringen. Als u een besmetting vindt, moet u snel reageren, omdat er geen manier is om een ​​dergelijke besmetting ongedaan te maken, en het verspreiden ervan leidt onvermijdelijk ertoe dat de boom volledig sterft of om veiligheidsredenen vooraf moet worden gekapt.

Conclusie:

Effectieve bestrijding van ziekten en plagen is vaak moeilijk omdat werkzame middelen niet goedgekeurd zijn en de goedgekeurde middelen geen volledige bescherming tegen de plagen en ziekten kunnen garanderen. Er zijn echter ook enkele traditionele manieren om ziekten en plagen te bestrijden. Als laatste redmiddel is snoeien vereist om te voorkomen dat de rest van de boom volledig sterft. Het laat echter ook zien dat veel ziekten relatief gemakkelijk kunnen worden vermeden met de juiste zorg en behandeling van de kastanje.

Video: Bomen. Welke boom kies je? De Tamme kastanje. (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send