Kruiden

Citroenboomplagen: hoe zich te ontdoen van schaalinsecten en spintmijten

Pin
Send
Share
Send


Ongedierte kan uw citroenboom snel vernietigen. Onze gids zal onthullen wat natuurlijk helpt.

© inacio pires - Fotolia.com

Naast de gebruikelijke fruitbomen en struiken vinden steeds meer exotisch fruit hun weg naar onze tuinen. Citrusplanten zijn vooral populair omdat ze een vleugje mediterrane vakantie uitstralen. Maar wat in de zuidelijke landen probleemloos groeit, heeft het in ons land vaak moeilijk.

Als u nog steeds niet zonder een citroenboom wilt, is een zekere mate van zorg vereist. Zelfs als de planten in Duitsland worden geteeld, zijn ze nog steeds gevoelig voor het weer en de weersomstandigheden. Het is daarom niet verwonderlijk dat ongedierte zich graag gemakkelijk op de citroenboom nestelt. Als zoiets je overkomt, handel dan voordat de hele plant is beschadigd. We vatten de meest voorkomende twee citroenboomplagen samen in onze gids en geven tips over het wegwerken van de "overlast".

Schaal insecten op de citroenboom

© regenbogenfloh - Fotolia.com schaalinsecten zijn een van de meest voorkomende "ziekten" die de citroenboom kunnen aantasten. De schaalinsecten zuigen vrijwel aan de bladeren en zuigen ze uit, wat uiteindelijk de groei beïnvloedt. Vaak komen schaalinsecten voor wanneer de citroenboom de winter in het huis of appartement heeft doorgebracht. De temperatuurverandering maakt het gemakkelijk voor de schaalinsecten omdat het van binnen gewoon te warm is. De citroenboom heeft ook licht nodig. Op www.kistengruen.de vindt u nog meer tips over het correct overwinteren van de citroenboom. Controleer in het geval van een besmetting eerst de locatie. Staat de citroenboom op een zeer schaduwrijke plek in de tuin of op het terras?

Herken insecten op de citroenboom

Het is mogelijk om de schaalinsecten met het blote oog te zien. Je moet echter heel goed kijken om de kleine, ovale schaalinsecten te zien. Ze zijn bruin gekleurd en laten een plakkerige laag achter op de bladeren van de citroenboom. Dit heeft te maken met de suiker die de schaalinsecten afscheiden op hun weg door de citrusplant. De plakkerige massa trekt op zijn beurt mieren aan. Als uw citroenboom wordt gevuld met mieren, kan dit ook een teken zijn van schaalinsecten.

Vecht schaalinsecten op de citroenboom

Er zijn zeker chemische middelen op de markt die kunnen worden gebruikt om een ​​insectenaanval op de citroenboom te bestrijden. Ik raad aan om er vanaf te blijven. De chemische club valt ook de citroenen zelf aan, wat misschien niet in jouw belang is. Probeer eerst om van het ongedierte af te komen met eenvoudige huismiddeltjes.

 • Water en borstel
  Leg de citroenboom op zijn kant of bedek de aarde in de emmer met een folie zodat de weggespoelde insecten niet in de aarde kunnen komen. Neem nu een gieter of een waterslang en spuit eenvoudig de kleine etiketten af. Gebruik een tandenborstel of spons als de bladeren niet gemakkelijk loskomen. Je moet deze procedure de volgende dagen herhalen, één keer borstelen is helaas niet genoeg om alle insecten in één keer te verwijderen.
 • zeepsop
  Een ander natuurlijk en gemakkelijk te produceren middel voor kalkinsecten op de citroenboom is zeepwater. De zeepachtige massa nestelt zich in de luchtwegen van de schaalinsecten totdat ze stikken. Om de loog te maken, neem je een theelepel wrongelzeep op een liter water. Spuit nu de bladeren en stengels met de loog. Laat alles in werking treden (ook 's nachts) en spoel de alkali de volgende dag af.
 • koolzaadolie
  Als u de citroenboom niet kunt afwassen, is behandeling met raapzaadolie de betere methode. U moet echter uw ondergrond bedekken om naar beneden stromende olie op te vangen. Maak nu een oplossing van 30 procent koolzaadolie en 70 procent water en besproei hiermee de hele plant. Gebruik geen tea tree olie, je citroenboom kan het niet aan!

Een kleine extra tip: Lieveheersbeestjes zijn dol op schaalinsecten! Als de kleine kevers zich op uw citroenboom vestigen, laat ze dan achter. Worden uw planten aangetast door meeldauw? De schattige kevers helpen hier ook tegen. (Bron: www.livona.de)

Spintmijten op de citroenboom

© Miyuki Satake - Fotolia.com Spintmijten werken op dezelfde manier als insecten, omdat ze ook het plantensap uit de bladeren van de citroenboom zuigen. De meeste aantasting is te vinden aan de onderste bladzijden. Spintmijten zijn dol op warm, daarom worden citroenbomen, die als kamerplanten worden gehouden, vaker aangevallen. Volgens www.spinnmilben.net vermenigvuldigen de kleine plagen zich het snelst bij temperaturen tussen 22 en 28 graden. Als de citroenboom zich in een ruimte met droge verwarmingslucht bevindt, denk dan aan een verandering van locatie.

Herken spintmijten op de citroenboom

Als de bladeren van uw citroenboom kleine, zilverkleurige vlekken hebben, kan dit een indicatie zijn voor spintmijt. Hoe langer het ongedierte op de plant kleven, hoe donkerder, d.w.z. grijzer, de vlekken worden. Een spinstructuur wordt gevormd, vergelijkbaar met een spinnenweb, alleen fijner. In het ergste geval worden de bladeren geel en drogen ze op.

Vecht tegen spintmijten op de citroenboom

Spint kan zeer persistent zijn en ook de grond van de potplant aantasten. Verpotten helpt hier als eerste maatregel. Zelfs als u zich ergert aan de plaag, moet u chemische middelen vermijden!

 • Mieren tegen spint
  Toegegeven, je wilt geen mieren in het appartement hebben, dus ga naar buiten met de citroenboom. Plaats eenvoudig mieren op de bladeren of plaats uw citrusplant in de buurt van een mierenhoop en laat de natuur de vrije loop. De mieren gaan achter de spint aan, omdat de kleine dieren precies hun prooidier zijn.
 • Water uit de spuitfles
  In het geval van ernstige besmetting zal deze methode niet langer voldoende zijn, maar als u de eerste spintmijten tijdig ontdekt, probeer dan een waterdouche. Spray de citroenboom volledig met water en herhaal deze maatregel enkele dagen later.
 • folieverpakking
  Zoals hierboven vermeld, zijn spintmijten graag droog en warm. Om ze te bestrijden, hoef je alleen maar kunstmatig vocht te creëren. Om dit te doen, wikkel de citroenboom volledig in huishoudfolie (of andere doorzichtige film). Bind op en neer. Uw foliepakket werkt nu als een soort kas. Vochtvorming, die de plant niet schaadt, maar de spintmijt beschadigt.

Pin
Send
Share
Send