Haagplanten

Tips tegen ongedierte in de siertuin: maatregelen van januari tot april

Pin
Send
Share
Send


Ongedierte in de siertuin kan effectief worden bestreden met een gerichte snoei in de winter en de lente. Hier vindt u enkele insectenplagen.

De sponsslarven kunnen in april / juni leiden tot kaalheid op verschillende bomen.

De bomen in de siertuin zien er robuust uit. Op het eerste gezicht lijkt het erop dat de struiken resistent zijn tegen ongedierte. Maar op zijn vroegst wanneer de eerste motten of andere insectenplagen rond je sierbomen zwermen, zul je merken: 'De sierwaarde van mijn struiken is ernstig in gevaar'.

Inderdaad: de grote plaag van het ongedierte begint vroeg in het jaar. Hun eikoppelingen maar ook larven overwinteren in de bladeren van groenblijvende planten of op stevige scheuten van andere struiken. Op milde winterdagen kunnen de larven van de buxus mug in de buxusbladeren bijvoorbeeld goed toeslaan. In het vroege voorjaar komen larven uit de inleg van de insectenplagen, die zich tegoed doen aan het eerste bladgroen van de struiken.

Op dit punt willen we u uitnodigen om van januari tot april sporen van ongedierte in de siertuin te zoeken.

Bestrijd ongedierte vroeg

Laten we beginnen met die plagen waarvan de ontwikkeling van de schade al in de winter te verwachten is. Wacht niet te lang met ongediertebestrijding. Hoe eerder je begint te vechten, hoe minder de sierwaarde van je plant wordt beschadigd.

1 sponsspinner (Lymantria dispar)

De sponsspinner komt met name veel voor in warmere, dicht beboste gebieden. Veel houtachtige planten en struiken behoren tot zijn waardplanten. Zelfs de haagbeuk (Carpinus) of de hazelaar (Corylus), die vaak in siertuinen wordt aangetroffen, kan worden aangetast.
Het is ook een veel voorkomende en gevaarlijke plaag voor fruitbomen.
De dagvlinders zoemen rond van juli tot september. Je levensverwachting is slechts twee weken.
Na het paren legt het vrouwtje haar eieren op het onderste deel van de stam of tak en bedekt haar 2 tot 4 centimeter grote koppeling met haar van haar buik. Het lijkt nu op een spons. Hieruit is uiteindelijk de insectennaam afgeleid.

De winter van de sponsachtige spin overwintert op de stam, op de takken of muren. De beste manier om de eierkoppelingen te vernietigen, is door ze van hun nestplaats te schrapen en in het hete water te vernietigen.

De rupsen komen uit met de bladeren. De schade aangericht door deze harige rupsen is groot. Het kan leiden tot kaalheid.

januari:februari:maart:april:
Vernietig eieren!Vernietig eieren!Vernietig eieren!Verzamel rupsen!
Gebruik Bacillus thuringiensis-preparaatGebruik Bacillus thuringiensis-preparaat
Neuendorfff Spruzit Pest GratisNeuendorff Spruzit Pest Gratis

Bukshoutgal mug (Monarthropalpus buxi)

Gezonde buxus die in vorm wordt gebracht. Als de doosmug erin heeft genest, gaan ze in de winter met een schaar naar de struik.

De galmug voor het buxus is een verwoestende plaag. Het 3 tot 4 millimeter lange, oranje en zacht gevleugelde insect komt meestal voor in zwermen. De levensduur is slechts enkele dagen.
Het vrouwtje legt in mei eieren, bij voorkeur aan de onderkant van de jongste bladeren. Na 2 tot 3 weken komen 0,5 mm beenloze, oranje gekleurde larven uit en beginnen hun hebzucht te voeden. Tijdens het proces verschijnen onopvallende, heldere vlekken met een donkere stip in het midden op de bovenkant van de aangetaste bladeren.
Als u de bladeren tegen het licht houdt, kunt u de lege ruimtes in het bladweefsel duidelijk zien.
In augustus en september vormen zich duidelijk zichtbare bultachtige gallen aan de onderkant van het blad, waarin verschillende roodachtige larven overwinteren. Als de bladeren teveel door de larven worden omgordeld, vloeien de afzonderlijke gallen samen in grote bellen.
Zwaar beschadigde bladeren vallen eraf en hele scheuten kunnen opdrogen. Vooral wanneer titmices de gallen hakken om de larven te behandelen, worden de planten meestal lelijk.

januari:februarimaart:april:
Vernietig eieren!Vernietig eieren!Vernietig eieren!Verzamel rupsen!
Spray 'Calypso® AF' zonder ongedierte

3Ilexminier vlieg (Phytomyza ilicis)

Het anders zo glanzende blad van de hulst laat een lelijke aanblik na de plaaginsect.

In mei / juni zoemt de donker gekleurde kleine Ilexminier-mot op een nogal onopvallende manier door de siertuin. Het is slechts 3 millimeter lang.
Het vrouwtje legt een klein ei in bladweefsel aan de onderkant van het blad bij de hoofdnerf. Na ongeveer acht weken migreert de larve in het blad via de bovenste, kanaalvormige kanalen.

Pas nu eind augustus / begin september is de plaag meer duidelijk zichtbaar. Je kunt nu duidelijk de kanalen van de larven (mijnkanalen) op de bovenkant van het blad zien in de herfst en winter.De geïnfecteerde bladeren zien er lelijk uit. Bovendien wordt het anders glanzende blad geel als het zwaar aangetast is en kan het vallen.

De larve overwintert in het blad dat ervoor is gekozen als de nestplaats. De minivlieg voor volwassenen komt pas in mei / juni uit en concentreert zich op het leggen van eieren voor de volgende generatie. Overigens wordt elk jaar slechts één generatie getraind.

januari:februari:maart:april:
Pluk en vernietig geïnfecteerde bladeren!Pluk en vernietig geïnfecteerde bladeren!Pluk en vernietig geïnfecteerde bladeren!Pluk en vernietig geïnfecteerde bladeren!

4 Gegroefde Weevil (Otiorhynchus sulcatus)

De gefronste kever is direct te herkennen aan zijn naam en uiterlijk. Helaas kan het alleen bijna in de schemering of 's nachts worden gevonden.

Ruwvoetige kevers vallen ruim 100 verschillende sier- en nuttige planten aan. Dit heeft invloed op rododendrons, azalea's, taxusbomen, rozen, fliders of de vuurdoorn. Ongediertebestrijding komt ook voor in verschillende vaste planten. Het schadepatroon van deze kever is te herkennen aan de U-vormige randvoedingsplekken op de bladeren. Plantenliefhebbers noemen deze beschadigde gebieden ook baaivoeding.
De grove graanklander van ongeveer 10 tot 12 millimeter heeft een langwerpige ovale vorm en is zwart gekleurd. Overdag verbergt de kever zich onder bladeren, in stenen spleten of achter hekjes. Het schuwt weg van het licht en is eerder schemering en nachtelijk
Na het uitkomen zijn de larven 2 millimeter groot en wit gekleurd. Met hun ontwikkeling worden ze tot 12 millimeter lang en veroorzaken ze de grootste schade. Haar gulzigheid is onmetelijk. Ze eten fijne wortels aan bomen en struiken en knagen gemakkelijk de schors van sterke wortels tot aan het hout. Uiteindelijk verwelken en sterven de planten.

januari:februari:maart:april:
Plaats nuttige nematoden in de grond!Plaats nuttige nematoden in de grond!

5 Tujamin-mot (Argyresthia thuiella)

De larve van de Tujamin-mot is extreem vraatzuchtig. De plaag is actief, zelfs in de milde winter.

Na besmetting van levensbomen (Tuja) met de Tujaminiu-mot worden de scheutenuiteinden bruin. Als je goed kijkt, kun je zien dat de beschadigde uiteinden van de takken hol worden gegeten aan de binnenkant en alleen worden gevuld met zwarte fecale kruimels.
Het schadepatroon van de schimmelpathogen van de dood van de shoot lijkt op elkaar. De shoot-tips worden echter niet uitgehold door deze ziekteverwekker.
Het zijn de larven die enorme schade aanrichten. De mot van de Tujamin-mot legt zijn eieren op de bladschubben in juni / juli. Al in augustus komen de larven uit en eten ze direct in de scheuten. Bij mild winterweer voeren de kleine rupsen zelfs in de winter door de scheuten. Ze verpoppen in het voorjaar. De mot komt uit in mei.
Maar niet alleen levensbomen worden beïnvloed door de Tujamin-mot. De valse cipres en jeneverbes worden ook beïnvloed.

januari:februari:maart:april:
Knip de getroffen schiettips uit!Knip de getroffen schiettips uit!Knip de getroffen schiettips uit!Knip de getroffen schiettips uit!

Video: Words at War: Headquarters Budapest Nazis Go Underground Simone (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send