Haagplanten

Bestrijding van hazelnootboren - effectieve tips voor preventie en bestrijding

Pin
Send
Share
Send


Hoewel het klein is, kan het grote schade aanrichten: als de hazelnootboor zich in de tuin heeft genesteld, moet je snel handelen en ertegen vechten.

Haselnussbohrer

Als je hazelnootstruiken of bomen in de tuin hebt, moet je misschien ook de hazelnootboor leren kennen. Dit ongedierte behoort tot de keverfamilie en lijkt erg op de standaardboorder. Het is echter iets groter. Maar je hoeft niet eens de kever zelf te zien om een ​​besmetting te detecteren. Als veel van de hazelnoten die onder de struik of hazelnootboom staan ​​een klein gaatje hebben, kunt u er zeker van zijn dat de hazelnootboor ergens in de buurt is genest.

De gaten ontstaan ​​omdat de vrouwtjes in de noten boren en vervolgens hun eieren in de vrucht leggen. Dit is wat de kleine geelbruine tot bruine kevers doen met hun vrij lange proboscis. De larve voedt zich vervolgens aan de binnenkant van de moer, waardoor deze eraf valt.

Schadepatroon van de hazelnootboor

In mei en juni boren de keverwijfjes de onrijpe groene noten en leggen ze elk een ei. De larve eet de moer van binnenuit op en zodra hij eraf is gevallen, kruipt hij door het gat naar buiten. Het begraaft zich dan in de grond en verpopt daar. De verpopte larve kan vervolgens tot drie jaar in de grond doorbrengen. Ergens in het voorjaar verschijnen eindelijk de volwassen kevers.

De hazelnootboren grijpen echter niet alleen op de hazelnootboom. Voordat ze de bladeren van de hazelnootbomen aanvallen, krijgen de kevers eerst grip op het fruit en de bladeren van andere bomen, vooral fruitbomen. De meeste tuinders merken echter alleen een aantasting wanneer de noten al ronde gaten hebben. Als je een geïnfecteerde noot kraakt, zul je zien dat de kernel is uitgegeten en alleen de zwarte ontlasting van de larve erin zit.

Voorkom besmetting met hazelnootboren

Het bestrijden van de hazelnootboorder is niet eenvoudig, omdat er geen goedgekeurde insecticiden voor de huistuin zijn. Deze zijn alleen beschikbaar voor commerciële teelt. Je kunt alleen proberen een speciale vergunning van het gewasbeschermingsbureau te krijgen. Anders kunt u voorkomen:

➤ Tip 1 - Plaats vroege rijpende variëteiten in de tuin:

Het is gemakkelijker om de plaag te voorkomen door passende maatregelen te nemen. Dit begint met het planten van de hazelnootboom of struik. Het is ideaal als u alleen vroege rijperrassen in de tuin plaatst, omdat deze verre van vatbaarder zijn dan andere rassen.

➤ Tip 2 - trek de hazelnootboom als een enkele stengel:

Bovendien is het het beste om de hazelnootboom als een enkele stam te trekken. Dan heb je de mogelijkheid om een ​​lijmring aan de stam te bevestigen, zodat de kevers niet eens in de boomtop kunnen komen. De vrouwtjes van de hazelnootboor kunnen vliegen, maar ze zijn lui en kruipen liever. Deze lijmring is veelbelovend, maar kan niet altijd alle dieren afschrikken.

➤ Tip 3 - Schud de hazelnootboor regelmatig af:

Een andere stap is om de kevers regelmatig te schudden en te verzamelen. Voordat je de plant begint te schudden, leg je er een lichte doek of folie onder. Het ongedierte is nog steeds traag in de ochtend, dus dit is het ideale moment van de dag voor deze procedure.

➤ Tip 4 - Controleer regelmatig hazelnoten:

In mei en juni moet u de moeren regelmatig controleren op gaten en beschadigde onmiddellijk verwijderen.

Vecht tegen larven en kevers

Je hebt misschien het advies gehoord dat de grond in de herfst moet worden uitgegraven, zodat de larven die erin overwinteren worden vernietigd. Dit veroorzaakt echter meestal grote schade aan de plant, omdat het een ondiepe wortel is. Daarom moet u absoluut andere paden nemen.

➤ Tip 1 - Breng kalkstikstofmeststof aan:

Om de larven van de hazelnootboorder aan te pakken, moet u in het voorjaar een calciumcyanietmeststof aanbrengen. Het bevat ook wat blauwzuur, waardoor de larven kunnen sterven.

➤ Tip 2 - gebruik parasitaire nematoden:

Je kunt ook proberen parasitaire nematoden te gebruiken. Deze kunnen de larven in de grond doden als je de ideale tijd vangt.

➤ Tip 3 - spray spruziet:

Om de kevers te vernietigen die tegen de stam opklimmen, kun je spruziet sproeien (bijv. NEUDORFF spruziet zonder plagen). Dit bestaat uit koolzaadolie en brengt daarom geen bijen in gevaar.

➤ Tip 4 - Gebruik kippen als controle:

Als je kippen in de tuin hebt, zijn larven en kevers een populair en favoriet voedsel voor hen. Als de hazelnootboom of -struik zich in een gebied in de tuin bevindt waar de kippen niet veel schade kunnen aanrichten, moet u ze een paar dagen vrij rond laten lopen in het gebied van de hazelnootfamilie.

➤ Tip 5 - Snijd de hazelnootstruik terug:

Als je een seizoen zonder noten kunt, kun je de struik ook sterk terugsnoeien. Snijd het fruit gewoon in het voorjaar af.

Pin
Send
Share
Send