Haagplanten

Kleine kasdaken: dit materiaal is het meest geschikt

Pin
Send
Share
Send


Als u zelf een kas bouwt, moet u plannen met welk materiaal het dak moet worden bedekt. We presenteren verschillende varianten en hun voor- en nadelen.

© Korn V. - Fotolia.com

Met een kleine kas krijgt u flexibiliteit en veel tuinvrijheid. Met de thermometer hoeft u zich in de toekomst alleen maar een beetje zorgen te maken, want er kan niets gebeuren met planten in de kas. Bonsai en tropische planten voelen zich plotseling thuis in uw tuin en het ontkiemen en laten groeien van de planten wordt kinderspel.

Voordat de kas wordt opgezet, moet niet alleen de locatie worden bepaald, maar ook het materiaal voor het bedekken van uw nieuwe kleine kas. Hieronder ziet u welke dakopties beschikbaar zijn en welke materialen het meest geschikt zijn.

Glas versus plastic

Onze grootouders waren aan het tuinieren in glazen kassen. In die tijd was glas de eerste keuze en de enige beschikbare dakbedekking voor kassen. Er was een gebrek aan flexibele en eigentijdse alternatieven. Vandaag is de glazen kas nog steeds hier en daar te vinden, maar is eigenlijk een uitzondering geworden. Glas is gemakkelijk schoon te maken, maar brengt ook gevaren met zich mee. In tegenstelling tot plastic is glas zwaarder en minder flexibel. De kas moet een bijzonder stabiele constructie hebben om het gewicht te kunnen weerstaan.

Als glas breekt, kan een gezondheidsrisico niet worden uitgesloten. Plastic is niet alleen lichter, maar ook flexibeler. Het materiaal breekt niet en is gemakkelijk bestand tegen weersinvloeden.

Splinterend glas is een niet te onderschatten beveiligingsrisico.

Als de glazen wand instort, is opruimen aan de orde van de dag, en zelfs de kleinste splinters mogen niet over het hoofd worden gezien, want als ze in de grond blijven, kan tuinieren ernstige snijwonden in uw handen veroorzaken.

Welk materiaal is gemakkelijker te verwerken?

Nogmaals, het antwoord is heel duidelijk: plastic. U kunt eenvoudig plastic vellen snijden met een decoupeerzaag of cirkelzaag.

»Tip: Let op een fijn zaagblad zodat het materiaal niet splintert.

Bij het verwerken van glas moet je veel voorzichtiger zijn. Eén verkeerde beweging is voldoende en het glas versplintert en springt.

Welk plastic kan als bekleding worden gebruikt?

De term plastic omvat een breed scala aan producten en roept dus voor de hobbytuinier de vraag op welk plastic het juiste materiaal is voor de kleine kas. In verband met de bekleding hebben Makrolon en Plexiglas de voorkeur. Makrolon is een merknaam en staat eigenlijk voor polycarbonaat. Plexiglas of acrylglas zijn ook veel voorkomende namen voor een soort kunststof dat polymethylmethacrylaat wordt genoemd.

Voor- en nadelen van de twee kunststoffen

plasticvoordelennadelen
Makrolon✔ transparant
✔ weerbestendig
✔ gemakkelijk te bewerken
✖ duur om te kopen
✖ gevoelig voor krassen
✖ Er kan vergeling optreden
acrylglas✔ optisch niet van echt glas te onderscheiden
✔ niet gevoelig voor krassen
✖ moeilijk te bewerken
✖ kan versplinteren

Smartphoneglas als de innovatieve oplossing van morgen

Als we het hebben over de bedekking van kleine kassen, is smartphoneglas zeker nog steeds een droom van de toekomst, maar staat al ter discussie. Een overeenkomstige studie werd uitgevoerd in Nederland. Wetenschappers in Wageningen hebben onderzocht of dit dunne en flexibele glas geschikt is voor het afdekken van kassen. De focus van dit project lag op het nadenken over innovatieve energiebesparingen. Hier werd met verschillende glaslagen geëxperimenteerd. Vergeleken met de energiebesparing in een onbelicht groentegewas in een Venlo-energiekas, heeft dubbele beglazing op smartphoneglas al meer dan de helft van de energie bespaard.

Met de zeer dunne en robuuste glasplaten zijn er zeker mogelijkheden om kassen in de toekomst op een bijzonder energiebesparende manier te bedekken. Het dunne glas is speciaal gehard en daarom ook veel stabieler dan conventioneel glas.

»Tip: Smartphoneglas kan ook in een gebogen vorm worden gemaakt.

Een nanocoating zorgt ervoor dat het glas minder reflecterend en meer doorschijnend is. De lichttransmissie in meerlagige smartphoneglazen kan zelfs de momenteel gebruikte meerlagige holle kernplaten van polycarbonaat overtreffen.

Het valt nog te bezien of het materiaal de overhand kan hebben bij de vervaardiging van kleine kassen. De hoge prijs en beperkte afmetingen kunnen hier tegen spreken.

Gebruik film als omslag - is dat logisch?

Hier kan men een zeer verdeelde mening hebben. De voor- en nadelen van de filmkas zijn goed in balans. Het is natuurlijk vrij goedkoop om de kleine kas met folie te bedekken. Als u de hobby van tuinieren in de kas wilt bemachtigen, vindt u hier zeker een eenvoudige en goedkope optie. De filmkas kan snel worden opgezet en u hebt geen fundering nodig. Als de film breekt, kan deze tijdelijk worden gelijmd of eenvoudig worden vervangen.

Natuurlijk mogen de nadelen niet onopgemerkt blijven. Een kas bedekt met folie is niet echt een blikvanger. In een gesloten filmkas stijgt de luchtvochtigheid snel en dit leidt tot een klimaat dat schimmels en plagen bevordert.

»Leestip: Klimaat in de kas - 4 tips

»Tip: Foliekassen moeten ventilatie-opties hebben.

Een foliekas moet in de herfst worden ontmanteld. Je kunt hier niet het hele jaar door tuinieren, omdat de foliekassen geen isolatie hebben, dus het heeft weinig zin om hier te verwarmen. Bovendien hebben films een zeer beperkte houdbaarheid en zouden ze veilig instorten onder de belasting van sneeuw en ijs.

Efficiënt dakbedekken in kleine kassen - waar moet u op letten?

 • valentie
 • weerstand
 • lichttransmissie
 • verwerkbaarheid
 • UV-bestendigheid
 • isolatie
 • dakhelling

Waarom is de dakhelling zo belangrijk?

De helling van de kas is bijzonder belangrijk, zodat er zich geen regen ophoopt op het rechte oppervlak of sneeuwmassa's ervoor zorgen dat de kas in de winter instort. Als het dak helt, kan het zichzelf vrijwel reinigen. Als de hoek groot genoeg is, loopt het water snel weg en reinigt het dakoppervlak.

»Tip: De meeste fabrikanten vertrouwen op een dakhellingshoek van ongeveer 26 graden.

Dit heeft nog een voordeel, het licht kan bijzonder goed worden gereflecteerd als het een nogal stompe hoek raakt.

Op welke punten moet u in het bijzonder letten bij het kiezen van de bekleding?

❖ isolatiewaarde

De verschillende materialen verschillen in hun isolatiewaarde.

»Tip: De isolatiewaarde kan worden gevonden in een k-waarde of in een u-waarde.

De isolatiewaarde is vooral belangrijk voor u als u de kleine kas het hele jaar door wilt gebruiken. Als u alleen in de lente en zomer in de kas wilt tuinieren, zult u minder nadruk leggen op thermische isolatie dan hobbytuinders die de kleine kas het hele jaar door willen gebruiken.

waarschuwing: Denk goed na over uw prioriteiten, want aanpassing achteraf kan duur zijn.

Lage isolatiewaarden kunnen vaak alleen worden bereikt als tegelijkertijd een lage lichttransmissie wordt geaccepteerd. Dit betekent dat drievoudige wandplaten meestal worden gebruikt in plaats van de conventionele dubbelwandige platen.

❖ Doorschijnendheid

Bij het kiezen van de bekleding moet u er rekening mee houden dat zoveel mogelijk licht in uw kas moet doordringen. Omdat elke plant voldoende licht nodig heeft. Doorschijnendheid is een belangrijk criterium, vooral wanneer het hele jaar door wordt gebruikt. Denk maar aan de dagen met extreem weinig licht in november en december.

Let bij het kiezen van de lichttransmissie op de volgende details:

 • materiaal
 • laag
 • dichtheid
 • coatings

In het geval van dakbedekking van gangbare kunststoffen is de lichttransmissie ongeveer hetzelfde en is deze ongeveer 92 procent en 16 millimeter. Er is minder licht door driewandige platen dan door dubbelwandige platen. De webdichtheid is ook belangrijk in deze context. Meerwandige platen met een X-profiel zorgen bijvoorbeeld voor stabiliteit, maar tegelijkertijd gaat veel licht verloren door de smalle positie van de banen. Eventuele coatings zijn ook schadelijk voor de lichtinval.

❖ UV-bestendigheid

Als u een dakbedekking gebruikt die niet UV-bestendig is, betaalt u mogelijk minder, maar zult u waarschijnlijk ook minder genieten van uw nieuwe kas, want als het materiaal niet UV-bestendig is, wordt het snel lelijk, geel en kunnen er barsten zijn. Minder licht bereikt automatisch uw planten. Vuil kan zich ophopen in de scheuren en de lichtinval wordt verder verminderd. Vaak moeten de deksels na een korte tijd weer worden verwisseld, omdat er niet langer genoeg licht is om de planten te bereiken en de platen gewoon lelijk zijn geworden.

Video: Waterbergende Kasdaken winnen Water Innovatieprijs (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send