Kamerplanten

Salie - tips van zaaien tot oogst

Pin
Send
Share
Send


Plant salie direct achter de ijsheiligen en geniet van de effecten tegen hoest, loopneus, heesheid. Lees tips hier.

Salie - teelt en effecten

Ten laatste wanneer we worstelen met een zere keel, zullen we onze toevlucht nemen tot kalmerende salie. Het effect is uitstekend, daarom is het een van de bekendste geneeskrachtige kruiden.

Teelt

De salie, die tot 60 cm hoog wordt, wordt tegenwoordig in de meeste kwekerijen als vaste plant aangeboden. In deze vorm kan de salie onmiddellijk zijn plaats innemen in elke kruidentuin.

"Tip: Salie geeft de voorkeur aan volle zon!

Natuurlijk kunnen saliezaden ook worden gezaaid. Er moet echter rekening mee worden gehouden dat de kleine zaailingen niet vorstbestendig zijn. Waarom zaaien moet worden gedaan op het keukenbord of na de ijsheiligen.

Zorg

De salie bloeit meestal in volle pracht van mei tot juni - waardoor de bloem augustus kan binnenslepen. En nadat hij van de zon houdt, moet hij regelmatig water krijgen - vermijd wateroverlast!

"Tip: Salie heeft meestal geen extra bemesting nodig, maar kan in de herfst met compost worden geleverd!

In het vroege voorjaar, voordat de salie vers ontspruit, moet deze royaal worden teruggebracht - laat ongeveer een handbreedte over.

"Tip: Snijd niet in houtige stelen tijdens het snoeien, omdat dit de hernieuwde groei op dit punt in gevaar zou kunnen brengen.

Dit is hoe salie werkt en helpt

Van salie kan gemakkelijk thee worden gemaakt - droog de bladeren en brouw ze met heet water. In deze vorm helpt het niet alleen tegen keelpijn, maar ook voor alle verkoudheidsklachten.

"Tip: Salieplanten moeten om de 5 jaar worden vervangen door een nieuwe vaste plant om te allen tijde optimaal effectief te zijn.

Tegelijkertijd worden salie snoepjes aangeboden in de natuurvoedingswinkel, in apotheken en ook in de supermarkt.

Als salieblaadjes in een voetbad worden gebruikt, kan het zelfs worden gebruikt om onaangename voetgeuren te bestrijden. En als de bladeren worden gekauwd, kan een slechte adem effectief worden beperkt en kunnen tandvleesinfecties tegelijkertijd worden genezen.

"Tip: Salie kan meestal alleen optimaal worden geoogst in het tweede teeltjaar - volledige opbrengst.

Salie plaatsen

Naast de salie kruidenplant wordt nu ook siersalie aangeboden, zoals dwergsalie, vuursalie of weidensalie, etc.

Deze gecultiveerde variëteiten hebben vaak een speciale bloemkleur en een aangename geur. Daarom vinden ze vaak een vaste plaats in sierbedden.

Video: Tips om kruiden te oogsten - Een groener thuis! #34 (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send