Vaste planten en siergrassen

8 zeer giftige vaste planten in de tuin

Pin
Send
Share
Send


Giftige vaste planten in de tuin kunnen vergiftigingsverschijnselen veroorzaken bij mensen en vooral kinderen. Onze lijst toont 8 zeer giftige exemplaren.

Maak je geen zorgen: niet elke kruidachtige plant is giftig - © Andrea - Fotolia.com Vaste planten in de tuin met hun sonore namen, prachtige bloemen of verleidelijke vruchten verrukken zowel hobbytuinders als kijkers. Sommige bevatten echter giftige stoffen die dodelijk zijn. Vooral peuters willen hun omgeving op een speelse manier verkennen en het kan gebeuren dat ze zonder aarzelen bladeren, bloemen en vruchten proeven. Een kleine hoeveelheid plantaardig materiaal is voldoende bij kinderen om symptomen van intoxicatie te veroorzaken.
voorgaandvolgende
© emer - Fotolia.com

11 aconiet (aconiet)

De meest giftige van de inheemse vaste planten is de akoniet. Het dankt zijn naam aan de karakteristieke vorm van zijn bloem, die eruitziet als een ijzeren helm, die ridders en lansquenets droegen als kappen in de Middeleeuwen. Afhankelijk van de variëteit gloeit de monnikskap zomer of herfst. De bloemen kunnen schijnen in de kleuren blauw, lichtblauw, crème of wit en geven een verleidelijk beeld in de kruidachtige rand. Alle delen van de Eisenhut-plant zijn erg giftig.

Geldige actieve ingrediënten: Aconitine (alkaloïde).
Gevolgen van vergiftiging: Hypothermie, verlamming van het hart / de luchtwegen, convulsies, overlijden 1. Aconiet (aconiet)

© yurakp - Fotolia.com

22 lelietje-van-dalen (Convallaria majalis)

Het lelietje-van-dalen is een van de populairste lentebloeiers. Het straalt zijn karakteristieke geur uit van mei tot juni. De witte bloemen zijn halfrond. De middelgroene bladeren zijn breed lancetvormig en hebben een mat oppervlak. De vruchtversiering verschijnt van juli tot september en toont zich als een felrode, ter grootte van een erwt bes. De giftige delen van de Mayflower-plant zijn de bladeren en bloemen.

Giftige actieve ingrediënten: Convallatoxine (cardenolide).
Gevolgen van vergiftiging: Misselijkheid, onregelmatige hartslag en instorting van de bloedsomloop. De dood kan optreden met een grotere dosis.2. Lelietje-van-dalen (Convallaria majalis)

© mitifoto - Fotolia.com

33 Foxglove (Digitalis)

De Foxglove is een massief vormende en strakke vaste plant. De stevige stelen, die de plant rechtop en sterk houden, zijn karakteristiek. De donkergroene bladeren die eraan vastzitten zijn eivormig. De bloemen zijn druif tot trompetvormig. Speciale variëteiten vingerhoedskruid worden in Europa gekweekt als medicinale planten voor levensonderhoudende hartmedicatie.

Giftige actieve ingrediënten: Digitoxin (cardenolide).
Gevolgen van vergiftiging: Onregelmatige hartslag, ontsteking, misselijkheid, braken, visuele stoornissen, hallucinaties.3. Digitalis (digitalis)

© Debu55y - Fotolia.com

44 Delphinium (Delphinium Belladonna)

Met zijn strakke, rechtopstaande bloeiwijzen en zijn individuele bloemen in de kleuren blauw, wit of roze, is delphinium een ​​populaire perkplant onder hobbytuinders. Rose-vrienden stellen deze vaste plant als een rozencavalier voor hun 'koninginnen'. De ridderspoorbloem heeft een puntige, spoorachtige tak over zijn kelk. Dit geeft de plant de vaste naam. Alle delen van de delphiniumplant zijn giftig.

Giftige actieve ingrediënten: Elatine (alkaloïde).
Gevolgen van vergiftiging: ernstige indigestie4. Delphinium (Delphinium belladonna)

© SabG - Fotolia.com

55 kerstrozen (Helleborus niger)

De kerstroos ziet er bijzonder aantrekkelijk uit met zijn komvormige, sneeuwwitte bloemen en de gele opvallende meeldraden. Deze vroegbloeiende vaste plant wekt de grote verwachting van het komende tuinseizoen vanaf januari. De schitterende bloemen van deze unieke vaste plant zijn tot april te bewonderen. Het blad is handvormig, de bladrand is 'gezaagd'. Het bladoppervlak is grof tot glanzend. De plantendelen van de kerstroos zijn allemaal giftig.

Giftige actieve ingrediënten: Hellebrigenin (bufadienolide)
Gevolgen van vergiftiging: ernstige hartproblemen 5. Kerstrozen (Helleborus niger)

© Sandner.Bernhard - Fotolia.com

66 Fall Timeless (Colchicum)

De echte herfst tijdloos groeit wild op matig vochtige weiden. Gecultiveerde variëteiten zijn te vinden in de tuin. Elke knol produceert verschillende bloemen die er geweldig uitzien tussen andere herfstbloeiers en tussen halfhoge vaste planten. De pure soort is bijzonder geschikt voor bijna-natuurlijke aanplant, zoals op een weide, waar het na verloop van tijd overgroeit. Alle delen van de tijdloze plant in de herfst zijn zeer giftig.

Giftige actieve ingrediënten: Colchicine (alkaloïde).
Gevolgen van vergiftiging: Misselijkheid, overlijden door centrale luchtwegverlamming6. Fall Timeless (Colchicum)

© Birute Vijeikiene - Fotolia.com

77 Himalaya kan appel (Podophyllum hexandrum)

Met zijn bronskleurige scheuten, de gevouwen bladeren, waarover lichtroze bloemen opstaan, is de Himalaya-appel een bijzonder decoratieve plant in de tuin. De met de hand gelobde bladeren worden geleidelijk groen en hebben later vaak een mooi marmer. De bloemen vormen rode, ovale vruchten ter grootte van een kip, die echter giftig zijn. De wortelstokken van de planten zijn ook giftig.

Giftige actieve ingrediënten: Podofyllotoxine.
Gevolgen van vergiftiging: Misselijkheid en ernstige spijsvertering 7. Himalaya Mei Appel (Podophyllum hexandrum)

© Maria Brzostowska - Fotolia.com

88 bitterzoete nachtschade (Solanum dulcamara)

Bitterzoete nachtschade is vooral aantrekkelijk in natuurlijke tuinen door vijvers wanneer het in het bos kan klimmen. De nogal onopvallende, paarse bloemen worden gevolgd door glanzende rode bessen. De substruik is een bekende, maar zeer giftige medicinale plant. Alle delen van de plant zijn zeer giftig, vooral de bessen, die aantrekkelijk zijn voor kinderen. De groene, bittere vruchten bevatten aanzienlijk meer gifstoffen dan de zoete.

Giftige actieve ingrediënten: steroïde alkaloïden
Gevolgen van vergiftiging: het plantengif kan tot de dood leiden

Video: Eupatorium cannabinum (November 2020).

Pin
Send
Share
Send