Vaste planten en siergrassen

Fruitboom gesneden - een gids met foto's

Pin
Send
Share
Send


Degenen die hun fruitbomen regelmatig met een fruitboom snijden, kunnen uitkijken naar een meer winstgevende oogst en gezonde bomen. U kunt hier zien welke snijmaatregelen wat doen en waar u de juiste snede maakt.

© schulzie - Fotolia.com

Als u fruitbomen in de tuin brengt, kunt u niet alleen uitkijken naar vers fruit van de beste kwaliteit. Fruitbomen zijn ook een echt sieraad voor de tuin. Je moet echter veel doen, zodat de bomen gezond blijven en je veel fruit kunt oogsten. Het snoeien van de fruitboom is vooral belangrijk omdat het de basis legt voor krachtige groei, overvloedige bloemvorming en bijgevolg ook voor een rijke oogst. Iedereen die denkt dat één keer knippen voldoende is bij het planten van de fruitbomen, heeft het helemaal mis. Als u gedurende vele jaren een winstgevende oogst wilt bereiken, moet u uw fruitbomen van tijd tot tijd kappen. Wanneer en hoe u het correct doet, zullen we u hieronder meer in detail uitleggen.

inhoud

 • 1 Waarom moet je helemaal fruitbomen kappen?
 • 2 Welke hulpmiddelen heb ik nodig om fruitbomen te kappen?
  • 2.1 ❍ Bypass-snoeischaar:
  • 2.2 ❍ Aambeeld snoeischaar of snoeischaar:
  • 2.3 ❍ Takzaag:
  • 2.4 ❍ hoofd:
 • 3 Wanneer is het juiste moment om de fruitboom te hakken?
 • 4 Hoe fruitbomen goed te snoeien
  • 4.1 Verklaring van de voorwaarden
  • 4.2 Overzicht van de fasen van het snoeien
 • Seal 5 sneden of niet?
 • 6 Wat te doen met de knipsels?
 • 7 Verdere leestips over dit onderwerp:

Waarom moet je helemaal fruitbomen kappen?

Fruitbomen moeten om verschillende redenen regelmatig worden gekapt. Aan de ene kant helpt het kappen van de fruitboom om de boom gezond te houden. Omdat net als zoveel andere planten, ziekteverwekkers zoals b.v. Verspreid luizen of paddestoelen op de takken. Alleen degenen die de geïnfecteerde takken verwijderen, zorgen voor een gezonde fruitplant.

Na verloop van tijd worden sommige takken echter ook rot. Het is dan noodzakelijk om deze takken te verwijderen, want takken zonder bloemen produceren geen vruchten. Het is dus tijd om plaats te maken voor nieuwe en vooral bloeiende takken. Op deze manier bevorder je vruchtvorming. Hetzelfde geldt ook voor dood hout en wilde scheuten. Deze moeten worden verwijderd om ruimte te maken voor nieuwe, gezonde takken.

conclusie:
Als je fruitbomen gezond wilt houden en veel fruit wilt oogsten, moet je regelmatig een schaar gebruiken. Zonder de snoeimaatregelen zouden fruitbomen behoorlijk wild worden en niet veel vrucht dragen.

Welke hulpmiddelen heb ik nodig om fruitbomen te kappen?

Het juiste gereedschap is alles en iedereen voor het snoeien van fruitbomen, want zonder het juiste gereedschap kunt u geen schone zaagsneden maken. Bovendien worden de snijmaten anders een, vooral gevaarlijke, prestatie. Zorg er daarom in principe altijd voor dat alle gereedschappen scherp zijn. Dit vereenvoudigt het snijwerk en ook schone interfaces sluiten over het algemeen veel sneller. Je voorkomt ook dat fruitboomkanker ontstaat. Aanbevolen hulpmiddelen voor het kappen van fruitbomen zijn bijvoorbeeld:

❍ Bypass-snoeischaar:

Afhankelijk van de dikte van de tak zijn verschillende gereedschappen vereist. Snoeischaar met bypass met rolhandgrepen is bijvoorbeeld ideaal voor kleinere en vooral dunne takken. Het is gebouwd als een conventionele schaar met twee snijkanten en wordt daarom aanbevolen voor het schoon knippen van dunne takken. De rolgreep zorgt ook voor een betere handling.

#voorvertoningproductwaarderingprijs
1 Fiskars omzeilen snoeischaar met rolhandvat voor verse ... 409 beoordelingen34,90 € 28,99 €Naar de winkel

❍ Aambeeld snoeischaar of snoeischaar:

Voor iets dikkere takken wordt echter het gebruik van snoeischaar met aambeeld met een rolhandgreep aanbevolen. Het heeft maar één snijkant die met een kleine druk een stuk metaal raakt. Het is daarom ideaal voor het knippen van hardere of dode takken.

#voorvertoningproductwaarderingprijs
1 Fiskars PowerGear X aambeeld snoeischaar met rolhandvat ... 80 beoordelingen29,90 € 27,99 €Naar de winkel

Als alternatief kunt u snoeischaar gebruiken. Hier is een telescopische verlenging aan te raden, omdat u niet per se een ladder nodig heeft voor het snijwerk. Zulke scharen met telescopische verlenging worden ook snijgiraffen genoemd. Ze kunnen tot een bepaalde lengte worden verlengd en zijn uitgerust met een stalen veer en een trekketting. Op deze manier kunt u de fruitbomen enkele meters hoog zagen zonder veel kracht te gebruiken.

❍ Takzaag:

Als u een relatief grote tak moet verwijderen, kunt u het beste een takzaag gebruiken. Deze is ook verkrijgbaar met een telescopische stang. Er is echter enige vaardigheid vereist met deze tool, omdat het niet zo gemakkelijk te gebruiken is. Het is dus het beste om van tevoren een beetje te oefenen.

❍ Hoofd:

Als je niet zo goed met gereedschap met een telescopisch handvat kunt omgaan, moet je de ladder beklimmen om takken op hoogte te knippen. Zorg ervoor dat je hier veilig staat en snijd de takken altijd zodat ze niet op je vallen.

Wanneer is het juiste moment om fruitbomen te kappen?

Naast technologie is de timing ook belangrijk als het gaat om de verzorging van fruitbomen. Als u een rijke oogst wilt, snijd deze in het late voorjaar of de zomer. Dit vertraagt ​​de kracht van de boom en bevordert de bloei. Zo raken de fruitdozen in de herfst vol. Voor appel- en perenbomen moeten hobbytuinders bijvoorbeeld in juni een schaar gebruiken en lange scheuten egaliseren (zie ouderschap knippen). En omdat nadat de oogst vóór de oogst is, de opvoeding in de late winter weer volgt. Omdat alleen een boom die in vorm blijft, het volgende jaar weer veel fruit zal opleveren. Het volgende is alleen van toepassing bij vorst: blijf uit de buurt van de schaar.

Hieronder is een kort overzicht van wanneer welke fruitbomen moeten worden gekapt:

Variety / maand123456789101112
appel
peer
kers
perzik
pruim
pruim
kweepeer

Hoe fruitbomen goed te kappen

Definities

Voordat we naar de afzonderlijke snijmaatregelen gaan, volgt hier een korte uitleg van de term, zodat u alles later beter kunt begrijpen:

Trieb center drive:

De middelste shoot is de shoot die de stamverlenging vormt.

❍ Lead drives:

Zijn scheuten die voortkomen uit de centrale scheut onder een hoek tussen 45 ° en 90 °.

❍ Waterschieter:

Waterwortels worden ook onvertakte lange scheuten genoemd die omhoog schieten en geen bloemknoppen hebben. Ze worden altijd direct op het oude hout afgesneden.

❍ sapweegschalen:

De sapweegschalen worden gemaakt wanneer u alle master-schijven tot dezelfde hoogte inkort.

Overzicht van fasen van het snoeien

Zoals eerder vermeld, worden fruitbomen op verschillende manieren gekapt. Allereerst is er een snede die je een keer moet doen en direct na het planten. Dienovereenkomstig wordt dit ook planten genoemd. Dit wordt gevolgd door de jaarlijkse opvoedingssnede en later ook de onderhouds- en verjongingssnede. Met deze snijmaatregelen moet u als volgt te werk gaan:

Beplanting sectie:

© 2017 Fiskars Group

Wat velen niet weten, is dat bepaalde planten direct na het planten in de tuin moeten worden gesneden. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor fruitbomen. Na het planten moet je sterke scheuten met de helft inkorten en zwakke scheuten met een derde. Het is belangrijk dat u op de zogenaamde sapweegschalen let, d.w.z. alle master-drives inkorten tot dezelfde hoogte. Je moet ook de middelste schijf inkorten. Dit moet echter 10 centimeter langer zijn dan de hoofdschijven.

In principe is het volgende van toepassing: let bij het snijden altijd op knoppen die naar buiten groeien. Je kunt de takken in een hoek van ongeveer vijf millimeter boven deze knoppen afsnijden. Aan de andere kant moet u dikkere takken zo dicht mogelijk bij de tak snijden.

Onderwijs sectie:

© 2017 Fiskars Group

U moet dan de opvoeding uit het tweede jaar van het planten uitvoeren. Het doel is om de kroon uit te lijnen en zo te zorgen dat de vruchten meer licht ontvangen en dat de oogst over het algemeen veel productiever is. Verwijder met deze snit scheuten die parallel aan de hoofdscheuten groeien, kruisen of naar binnen groeien. Breng bovendien de kroonaandrijvingen terug naar de sapweger. Op deze manier zorg je ervoor dat de fruitboom jaar na jaar veel fruit draagt ​​en dat ziekten en plagen geen kans hebben.

Grade gemiddelde:

© 2017 Fiskars Group

U hoeft de onderhoudssnede in de eerste jaren van de boom niet uit te voeren. Alleen als de fruitboom ongeveer 10 jaar oud is. Deze snit verwijdert alles wat een rijke oogst belemmert of zelfs voorkomt. So speak schiet dat

 • van binnen zijn gegroeid
 • ga te dichtbij staan
 • hang laag,
 • naar de grond groeien
 • raak elkaar aan
 • schiet verticaal (waterpistool),
 • zijn gestorven.

Na deze snede zou de boom volgend jaar weer veel fruit moeten dragen.

Verjongingssnoei:

Na verloop van tijd zult u merken dat de oogst kleiner wordt. Dan is het ten laatste tijd voor een taps toelopende snit. Deze snede gaat over het zorgvuldig uitlijnen van de fruitboom. Om dit te doen, eerst radicaal toonaangevende aandrijvingen afsnijden. Dan moet u alles doen wat nodig is voor de onderhoudsbeurt. Dus zeg: verwijder dode, naar binnen groeiende, ontroerende, etc. takken.

De instructies in de video:

Deel 2:

Zegelsnijden of niet?

Veel hobbytuiniers gebruiken zogenaamde wondbeschermingsmiddelen, ook wel kunstmatige schors genoemd, na het kappen van fruitbomen. Ze passen deze vervolgens toe op grote sneden om te voorkomen dat bacteriën door de wonden in de boom komen. Deskundigen raden dit echter af, omdat wondbeschermingsproducten zelfs het tegenovergestelde effect kunnen hebben. Omdat als de kunstmatige schors barst, water kan doordringen. En dit is op zijn beurt voorstander van een schimmelaanval. Dus doe zonder dergelijke middelen. Ten slotte kunnen bomen dankzij de zogenaamde callus, een natuurlijk wondweefsel, zichzelf ook goed genezen.

Waar de knipsels te plaatsen?

Gooi de knipsels op de compost niet zomaar weg. Je kunt het ook in stukken hakken en vervolgens gebruiken om bedden te bedekken. Het snoeien is dan vergelijkbaar met schorsmulch, waarvan bekend is dat het de grond beschermt tegen uitdrogen en ook beschermt tegen hevige regenval. Het groene afval voorkomt ook dat onkruid zich verspreidt. Je hebt dus veel minder te doen in de tuin. Je kunt ook mulch maken van andere materialen. Hier onze bijdrage aan het correct gebruik van mulch.

Meer leestips over dit onderwerp:

❍ Snijd perzikboom - zo is het gedaan
❍ Het kappen van de kweepeerboom - tijd & instructies voor het knippen
❍ Snoeien van bomen snoeien - hoe het goed te doen
❍ Snijd de kersenbomen correct

Pin
Send
Share
Send