Vaste planten en siergrassen

Bouw zelf een massieve houten bank - materiaal, instructies & tips

Pin
Send
Share
Send


Massieve houten banken hebben hun eigen charme. Als je ook zelf gebouwd bent, kun je extreem trots zijn. Met onze instructies werkt het gegarandeerd.

© nidafoto - Fotolia.com

Plastic banken zijn zonder twijfel goed. Maar afhankelijk van de kwaliteit van de afwerking kunnen ze wiebelen, vervagen en kan het materiaal zelfs broos worden. Als u op duurzame oplossingen vertrouwt die ook aanzienlijk veiliger zijn, moet u zeker overwegen om een ​​houten bank te bouwen. We zullen u nu vertellen welke materialen nodig zijn, hoe dit te doen en waarmee rekening moet worden gehouden tijdens de bouw.

Waarom het de moeite waard is om hout te gebruiken

In tijden van goedkope plastic tuinbanken of moderne metalen modellen, kan de een of de ander zich afvragen waarom het de moeite waard is om zelf een massieve houten bank te bouwen. Het antwoord is heel eenvoudig: hout heeft een bijzonder rustieke charme waar geen ander materiaal aan kan tippen. Bovendien zijn dergelijke houten banken veel stabieler en veiliger met weinig onderhoud.

Belangrijke inleidende overwegingen

Overtuigd? Dan is het tijd om te beginnen met plannen. Om dit te doen, moet u zich eerst de volgende vragen stellen:

»Welk hout moet worden gebruikt?
Larikshout is uiterst praktisch omdat het hardhout minder vaak wordt aangetast door insecten en schimmels dan andere houtsoorten. Bovendien is het zeer zuurbestendig en minder gevoelig voor slechte weersomstandigheden. Maar teak, eucalyptus, robinia of cederhout is ook ideaal voor tuinmeubelen vanwege de essentiële oliën die het bevat.

»Hoe breed en diep moet de stoel zijn?
Een diepte van 43 tot 50 centimeter wordt door velen als prettig ervaren. Voor elke persoon moet een zitbreedte van minstens 45 centimeter worden gepland - hoe meer ruimte, hoe comfortabeler.

»Welke zithoogte is comfortabel?
Moet de stoel licht gebogen zijn? Zo ja, dan moet dit dienovereenkomstig worden gepland.

»Hebben armleuningen de voorkeur?
Afhankelijk van persoonlijke smaak is een hoogte van 20 tot 28 centimeter zinvol.

»Hoe breed moeten deze zijn?
5 tot 10 centimeter komen vaak voor.

»Moet de armleuning iets zijn afgeschuind?
Een hoek van ongeveer 15 graden is heel comfortabel.

»Hoe hoog moet de rugleuning zijn?
Tenzij de bank speciaal voor kinderen is gebouwd, moet deze langer zijn dan 50 centimeter.

Benodigd materiaal

Hieronder hebben we een boodschappenlijst samengesteld:

materiaalNotes
1 boomstam
 • als een stoel en armleuning
 • de voeten kunnen ook uit delen worden opgebouwd
 • als er voldoende hout over is, kan er ook de houder voor de rugleuning van worden gemaakt.
"Opmerking: De lengte van de boomstam hangt af van de gewenste grootte van de bank. Hoe langer de kofferbak, hoe meer zitplaatsen er is. We geven hierover meer informatie onder het punt “Belangrijke voorlopige overwegingen”.
Voorbeeld: tweezitter
 • Boomstam van 1 meter als zitje en rugleuning
 • 50 centimeter voor de twee voeten (als de boomstam is verdeeld voor de voeten. Anders twee keer 50 centimeter als er blokken uit moeten worden gezaagd
 • vier vierkanten voor de constructie van twee armleuningen
IJzerpellen, ook wel schorspeller of boompeller genoemd (mijn favoriet)om de schors te verwijderen
kettingzaagom de boomstam te splitsen
Hand- of elektrische schaafmachine (mijn favoriet)Voor het gladmaken van de oppervlakken
Haakse slijper met bijpassende freesschijfvoor het frezen van uitsparingen
Boor met houtboor en Forstner-boor (bijv. 50 mm)voor het boren van gaten
lange houtschroevenvoor het bevestigen van de voeten en rugleuning
hamervoor het aandraaien van de schroeven
palvoor het vastdraaien van de schroeven
gradenboogvoor het controleren van de hoek van de armleuning en rugleuning
2 vierkant hout (bijv. 55 x 55 mm)als een houder voor de rugleuning
Houtbescherming of olieGlazuur om het hout te beschermen - kleurloos, verkrijgbaar in natuurlijke houtkleuren of sterke kleuren (zoals wit, rood of blauw)

Een houten bank bouwen - stap voor stap instructies

Stap 1: verwerk boomschors

Indien nog niet voorbereid: eerst wordt de boomstam met een schilijzer van de schors bevrijd. Dit is vooral gemakkelijk te doen met boomstammen die zes tot 12 maanden in de schaduw zijn opgeslagen. De cambiumlaag valt bijna vanzelf af. Als u wilt dat het volledig schoon is, moet u schoon aan de randen werken. Een flinterdunne laag schors kan er ook heel natuurlijk en chic uitzien.

Stap 2: Zaag door de boomstam

In de volgende stap wordt de boomstam gezaagd met een kettingzaag om het hout voor de zitting en rugleuning te scheiden van de rest van de stam die voor de voeten moet worden gebruikt.

Stap 3: zag de stoel op zijn plaats

Nu moet het gedeelte van de kofferbak voor de bank opnieuw worden doorgezaagd. Hoe langzamer de sneden, des te gelijkmatiger de snijkanten. Een centrale snede zou optimaal zijn, omdat de afgewerkte stoel er zeer gelijkmatig uitziet.

Stap 4: schuur de oppervlakken

Zodat de oppervlakken mooi vlak zijn, worden ze stuk voor stuk met de schaafmachine geschuurd. Je kunt testen of alles goed en soepel is door je hand er voorzichtig overheen te bewegen - maar wees voorzichtig: draag werkhandschoenen!

Stap 5: maak de rugleuning plat

Optioneel: vervolgens moet de rugleuning een beetje worden afgevlakt met de haakse slijper of elektrische snijmachine - zodat het geheel er niet zo omvangrijk uitziet en minder ruimte nodig heeft.

Stap 6: freesuitsparingen

Nu worden uitsparingen in de onderste helft van de boomstam gesneden met behulp van een haakse slijper. De ronde voetjes worden hier later in geschroefd. Tijdens het frezen moet de voet regelmatig in de uitsparing worden gehouden om te zien of het geheel gelijk ligt.

Stap 7: maak de randen schoon

Voordat de stoel aan elkaar wordt geschroefd, moeten alle harde randen worden gebroken en gereinigd om het risico op letsel te minimaliseren en het schilderen later gemakkelijker te maken.

Stap 8: voeten voorbereiden

De voeten van de stoel moeten nu uiterlijk worden voorbereid. Handig zijn deze gemaakt van een stuk van de boomstam door twee kanten te verwijderen met een kettingzaag.

Stap 9: zet de bank op voor een test

Dit is het perfecte moment om de bank bij wijze van proef op te zetten. Let op de volgende punten:

 • Ziet het algemene beeld er coherent uit?
 • Is de afstand tussen de voeten optimaal?
 • Is de zijdelingse afstand tussen de voeten en de stoel hetzelfde?
 • Zo niet, dan kunt u nu meten en opnieuw werken.

Stap 10: monteer voeten

Als alles past, kunnen de voeten vervolgens van onderaf aan de stoel worden bevestigd. Nadat de gaten zijn voorgeboord, worden de houtschroeven of metalen staven met een hamer in het hout gehamerd en vervolgens met een ratel vastgezet.

Stap 11: gaten voorboren

Nu kunnen de gaten voor de rugleuning worden voorgeboord. Hiervoor is een Forstner-bit bij uitstek geschikt om voldoende grote gaten te maken voor het vierkante hout.

Stap 12: monteer de rugleuning

Het vierkante hout wordt vervolgens omgezet om de rugleuning vast te houden. Het ene uiteinde is gesneden met de haakse slijper zodat ze in de zojuist voorbereide gaten passen. Zoals hierboven vermeld, is het veel handiger als de rugleuning niet in een hoek van 90 graden ten opzichte van de stoel is geïnstalleerd, maar eerder lichtjes helt. Om ervoor te zorgen dat de hellingshoek voor beide vierkante balken hetzelfde is, moet u niet volgens uw gevoelens werken, maar de afmetingen meten met een gradenboog.

Stap 13: bevestig de rugleuning

Zodra het vierkante hout in de voorgeboorde gaten past, kan de rugleuning worden bevestigd met voldoende lange houtschroeven.

Stap 14: Breng houtbescherming aan

Om het hout te beschermen, moet het worden geglazuurd met een olie. In de meeste gevallen wordt ook een primer aanbevolen, die het hout beschermt tegen verkleuring veroorzaakt door blauwe vlek en schimmel. Nadat het voldoende is opgedroogd, moeten een of twee vernislagen worden aangebracht.

Deze video-tutorial laat zien hoe het eruit zou kunnen zien:

Tips voor het bouwen van een massieve houten bank

wenkNotes
slanke zitting of rugleuningAls de zitting of rugleuning van een halve boomstam te groot is, kunt u de kofferbakhelften weer splitsen.
zachte randenKlassieke houten banken hebben harde randen. Maar als je het romantisch en speels leuk vindt, kun je de hoeken ook onder een grotere hoek breken zodat ze mooi rond worden.
Metalen stutten voor het vasthouden van de rugleuningAls u weinig vertrouwen hebt in vierkante balken, kunt u ook metalen stutten gebruiken om de stoel met de rugleuning te verbinden. De houtachtige charme is hierdoor enigszins verloren gegaan, maar de constructie is nog robuuster.
monteer de voeten gemakkelijkerAls het frezen van de uitsparingen voor de voeten te complex is, kan de zitting ook op de voeten worden geplaatst en vervolgens worden verbonden met een lange metalen staaf. De zichtbare gaten kunnen worden verborgen door een houten stok met de diameter van de gaten in te brengen en ze dienovereenkomstig af te zagen. Als alternatief kunt u ook pluggen bouwen van de overblijfselen van de kofferbak. In beide gevallen moet overtollig materiaal met een schaafmachine worden verwijderd, zodat de stoel mooi vlak is.

Verzorgingstips voor houten banken

De onderhoudsinspanning is sterk afhankelijk van de houtsoort. Hoewel een houten bank van zacht hout (bijv. Den, beuk of spar) regelmatig moet worden geschuurd en gelakt, zijn hardhout veel gemakkelijker te verzorgen.

Hoe dan ook, het tuinmeubilair moet ten minste aan het begin en einde van het tuinseizoen goed worden schoongemaakt. Agressieve reinigingsmiddelen zijn hiervoor echter niet geschikt. In plaats daarvan adviseren we zeepsop gemaakt van natuurlijke zeep, die niet alleen het hout behoudt dankzij de plantaardige oliën die het bevat, maar ook zorgen voor opnieuw invetten. De bank moet dan droog worden gewreven zodat er geen zeepresten op het hout achterblijven.

»Let op: Microvezeldoeken beschadigen het hout door essentiële oliën te verwijderen. Eenvoudige katoenen handdoeken zijn meer geschikt. Maar sponzen of een borstel kunnen ook worden gebruikt.

Bovendien is het na de basisreiniging zinvol om het hout twee tot drie keer per jaar met een onderhoudsolie te behandelen. Bij het kiezen van het middel moet echter worden opgemerkt dat kleurloze varianten over het algemeen geen UV-bescherming bieden. Hierdoor kan de kleur van het hout grijs worden. Afgezien daarvan moeten de oliën vrij zijn van oplosmiddelen, anders wordt de natuurlijke bescherming van het hout beschadigd. Katoenen handdoeken zijn ook geschikt voor toepassing, maar ook kussens en borstels.

Een oase in het dagelijks leven creëren - onze beste decoratietips

Mist er nog enige inspiratie over hoe de tuinbank het beste kan worden opgevoerd? Volg dan onze decoratieve tips voor een oase van welzijn in de tuin.

 • Zitkussens: Helaas heeft hout een lelijke gewoonte: het is moeilijk. Maar je kunt jezelf echt comfortabel maken met kussens of kussens.
 • Rose boog: Als u het bijzonder romantisch vindt, kunt u een rozenboog achter of over de tuinbank plaatsen. Vooral de tweede variant biedt een natuurlijke schaduwbron. Trouwens, niet alleen klimrozen zijn geschikt voor het planten van de rozenboog, maar ook bosstokken.
 • bloempotten: Als een rozenboog te groot is, zullen bloemen in rustieke potten natuurlijk ook betoverend zijn.
 • parasol: Om uzelf tegen directe zonnestraling te beschermen, kan ook een parasol worden opgesteld. In de tussentijd zijn er ook tal van modellen die rustiek lijken en daarom perfect passen bij een massief houten bank.
 • Monteerbare tafel: Kleine houten tafels, die op de armleuning kunnen worden gemonteerd, zijn geschikt voor het opbergen van een glas of een boek. Als u een draaibaar model kiest, kunt u ook comfortabel werken / lezen op een laptop of tablet.

Video: Rockwood Picknicktafel Bi Color - Massief Grenen Hout (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send