Vaste planten en siergrassen

Zwembadrand: 6 ideeën voor een stijlvolle kijk op het zwembad

Pin
Send
Share
Send


Hout en tegels zijn de meest voorkomende materialen die worden gebruikt om het zwembad te omringen. Er zijn andere opties die het werk zelfs aanzienlijk eenvoudiger maken.

© Eléonore H - Fotolia.com

Liggend bij het zwembad, je benen in het water bungelend en het dagelijkse leven uitschakelen - er is niets mooiers na een dag hard werken. Naast rustgevende muziek, een paar groene planten, omvat de perfecte idylle ook de optimale zwembadrand. Het zwembad als geheel moet immers in het hele uiterlijk passen of zelfs opvallen door de speciale uitstraling.

Er zijn nu verschillende opties voor de zwembadrand. Maar dit omvat ook materiaal dat minder geschikt is als zwembadrand dan andere. Sommigen hebben intensievere zorg nodig, anderen hebben meer voorzichtigheid nodig. Hier moet iedereen zelf beslissen welk materiaal volgens zijn voorwaarden het juiste is.

Hier is het overzicht met de meest voorkomende methoden en hun respectieve voor- en nadelen.

6 ideeën voor het ontwerp van uw zwembadrand

Tegels:

Tegels zijn waarschijnlijk de meest gebruikte zwembadrand in het verleden. Er zijn talloze ontwerpen en vormen, dus iedereen zal zeker de juiste vinden voor hun smaak.

Een kleine tip: Wist je dat er al buitentegels met een houtlook zijn (zie archiexpo.de)?

Het nadeel van tegels is echter dat ze erg glad zijn als ze nat worden. En dat is essentieel voor het zwembad. Snel rennen of ravotten tijdens het zwemmen is taboe om verwondingen te voorkomen.

Er zijn ook enkele dingen waarmee rekening moet worden gehouden bij het installeren van de onderbouw en het leggen. We raden u daarom ten zeerste aan een professional te raadplegen. Een ander nadeel is dat tegels vrij gevoelig zijn voor vorst. Het kan dus voorkomen dat de tegels na een zeer koude winter breken, zelfs ondanks de waarschuwing "vorstbestendig".

Natuursteen:

© Cara-Foto - Fotolia.com

Een iets betere of meer resistente variant is natuursteen. Dit materiaal is niet alleen gemakkelijk te verzorgen, maar ook veerkrachtig. Natuurstenen met een poreus oppervlak zijn het meest geschikt, zoals:

  • zandsteen
  • travertijn
  • kalksteen
  • graniet
  • leisteen

Natuursteen voor buiten wordt ook geruwd om veiligheidsredenen. Deze toestand wordt bereikt via verschillende methoden.

  • lasers
  • vlammen
  • chemotechnische behandeling

De meest populaire voor de zwembadgrens is travertijn als een natuursteen (te zien op wohnrausch.net). Deze steen heeft open holtes in verschillende maten. Deze zorgen ervoor dat de warmte beter wordt opgeslagen. Bovendien creëert de steen een mediterrane flair met zijn uiterlijk en roept zo een vakantiesfeer op in uw eigen tuin.

Hout:

© Luis Viegas - Fotolia.com

De meeste mensen integreren hout het liefst in hun tuin. Het straalt comfort, warmte uit en heeft een natuurlijk effect - perfect als een zwembadrand die je zou kunnen denken. Helaas is het niet zo. Hout is niet alleen hout. Als zwembadrand moet u hout gebruiken dat niet splintert en een zekere weerstand tegen vocht en andere weersomstandigheden heeft.

Exotische en lokale bossen zijn beschikbaar voor selectie. De exotische bossen zoals teak en Bangkirei zijn robuust en bestand tegen ongedierte. Het nadeel is echter dat ze niet alleen vrij moeilijk te krijgen zijn, maar ook veel onderhoud vergen. U wilt de poolrand immers niet binnen enkele jaren verlengen.

Douglasspar en lariks zijn het meest populair voor huishoudelijk hout. De twee soorten zijn bestand tegen schimmels en insecten. Ze hoeven niet chemisch te worden behandeld en zijn daarom later voor 100 procent biologisch afbreekbaar.

Het nadeel van beide soorten is dat het hout zijn roodbruine kleur verliest naarmate het langer wordt blootgesteld aan het weer. Na een lange tijd ontwikkelt zich echter een nobele zilvergrijs. Of je het nu leuk vindt of niet is natuurlijk een kwestie van smaak.

"Mijn tip: Als u nog steeds exotisch hout wilt gebruiken, moet u zeker letten op het FSC-zegel (meer informatie op fsc-deutschland.de).

Overigens warmt hout aanzienlijk op in intens zonlicht. In de buurt van het zwembad kan dit soms leiden tot "brandende" voeten.

WPC:

© southmind - Fotolia.com

Het materiële WPC is een belangrijke 'concurrent' van hout geworden. Dit is een composietmateriaal gemaakt van hout en kunststof (WPC = Wood Plastic Composit). Deze houten planken zijn gemaakt van ongeveer 60 procent hout en 40 procent plastic. Vanwege het hoge aandeel plastic zijn echter veel grondstoffen en energie nodig tijdens de productie. In tegenstelling tot puur hout is dit materiaal echter zeer gemakkelijk te onderhouden, duurzaam en grotendeels splintervrij. U hoeft dus niet bang te zijn voor blessures.

WPC is technisch vervaardigd en daarom heeft u een grote selectie kleuren beschikbaar. De WPC-planken zijn echter slechts in één kleur verkrijgbaar - een typisch houtontwerp is daarom niet mogelijk.

Houd er ook rekening mee dat WPC-planken nog meer opwarmen dan normaal hout.

Resysta:

© 2015 Resysta International

Resysta is een materiaal dat nog relatief onbekend is. Dit is een 100 procent ecologisch product. Het bestaat voornamelijk uit rijstkaf. Qua eigenschappen lijkt het sterk op de WPC (vergelijking op wpc-terrassendielen.eu). Het is ook splintervrij, weerbestendig en schimmelbestendig.

Het waarschijnlijk beslissende voordeel ten opzichte van WPC is de optiek. Resysta is visueel veel dichter bij hout dan WPC. Het kan ook worden geverfd en geolied zoals vereist. Bovendien warmt dit natuurlijke product niet op en neemt het helemaal geen water op. Het is daarom onmogelijk voor de planken om te zwellen.

Resysta is nog steeds eenvoudig te monteren. U hebt alleen in de handel verkrijgbaar houten gereedschap nodig.

Straatstenen:

© Kurhan - Fotolia.com Naast hout, tegels, enz. Kunt u het zwembad ook omringen met straatstenen. Met de juiste keuze van straatstenen kunt u ook een mediterrane flair creëren of zelfs uw terras verbinden met het zwembad zonder extra materiaal te gebruiken.

Als u uw zwembad met straatstenen wilt omringen, moet u ervoor zorgen dat de onderbouw correct is geselecteerd. Vraag in dit geval een professional om hulp.

Pin
Send
Share
Send