Haagplanten

Oogst aardappelen - wacht op het juiste moment

Pin
Send
Share
Send


Aardappelen uit eigen tuin zijn heel bijzonder. Zodat ze echt rijp zijn, moet je wachten op het juiste moment om te oogsten. Lees hier precies wanneer het is.

Het hangt van het juiste moment af

Het telen van aardappelen in onze eigen tuin wordt steeds populairder bij ons, het is tenslotte volledig probleemloos. Als het gaat om het oogsten van de aardappelen, is de ideale tijd bijzonder belangrijk. Dit hangt natuurlijk grotendeels af van de gekweekte variëteit, omdat er vroege, middellange-vroege en late aardappelrassen zijn.

Met de zeer vroege variëteiten kunt u vanaf begin juni op de oogst rekenen. De nieuwe aardappelen zijn echter niet erg lang houdbaar. Ze zijn daarom vooral geschikt voor onmiddellijke consumptie.

Bij de vroege en late aardappelrassen moet je lang geduld hebben voordat er kan worden geoogst. Soms duurt het tot oktober.

❀ Het juiste moment

Volg bij het oogsten van aardappelen nooit koppig de kalender. Aardappelen moeten altijd volledig rijp zijn wanneer ze worden geoogst. Je kunt dit herkennen aan het feit dat je de schaal niet meer met je vingers kunt verwijderen. Pas dan zijn de knollen klaar voor de oogst. Op het moment van oogsten zou het bovengrondse groen al opgedroogd en afgestorven zijn. Maar zelfs dan begint u niet meteen met oogsten, maar wacht u ongeveer twee tot drie weken.

Wanneer de bovengrondse delen van de plant zijn afgestorven, zet de plant al zijn kracht in het vormen van een harde schaal rond de knollen. En deze dikke schil is uitermate belangrijk als je de aardappelen achteraf wilt bewaren. (Leestip: aardappelen bewaren - 5 tips voor juiste bewaring)

Het optimale weer
Als u uw aardappelen wilt oogsten, moet u een zonnige dag kiezen met droog weer.

❀ Wees voorzichtig bij het oogsten

Het is het beste om een ​​speciale graafvork te gebruiken om de aardappelen te oogsten. Het is belangrijk dat u de knollen voorzichtig en voorzichtig uit de grond haalt. Als sommige aardappelen gewond zijn, moet je ze zo snel mogelijk consumeren.

Gebruik de graafvork om voorzichtig in de grond te dringen. De plant moet van onderaf worden opgetild. Prik de grond dus niet direct op de plant, maar iets verder weg. Als u het gereedschap onder een hoek ten opzichte van de plant houdt, dient de graafvork als een soort hefboom. Als de grond los genoeg is, kun je de plant samen met enkele bollen volledig uit de grond trekken. Dan moet je indien mogelijk met je handen over de grond graven om de resterende aardappelen te vinden.

❀ De juiste opslag van de aardappelen

Aardappelschalen ideaal voor opslag

Om je aardappelen zo lang mogelijk te bewaren, zijn er een paar dingen om te overwegen. Verspreid de aardappelen op een donkere plaats onmiddellijk na het oogsten, zodat ze beter kunnen drogen en de nog hechtende grond eraf valt. Stapel aardappelen niet hoog op elkaar tijdens opslag, omdat dit snel drukpunten creëert waar zich gemakkelijk schimmel kan ontwikkelen.

Het is het beste om aardappelschalen te gebruiken voor opslag, er zit ook voldoende lucht in de knollen. (»Bestel hier goedkope aardappeldozen) De opslaglocatie moet donker en vooral vorstvrij zijn. Een temperatuur tussen vier en acht graden zou ideaal zijn voor opslag. Naast de kelder is de zolder ook ideaal.

Video: Beste beregeningsmoment bepalen met sensoren (September 2020).

Pin
Send
Share
Send