Vaste planten en siergrassen

Aardewespen: zoek een aardewespennest en verwijder het veilig

Pin
Send
Share
Send


Telkens weer zijn er onaangename ontmoetingen tussen aardewespen en tuinbezitters. We leggen uit hoe je wespen kunt herkennen en hoe je met hun nesten moet omgaan.

Aardewespen in aardewespennest Door Soebe GFDL of CC-BY-SA-3.0, van Wikimedia Commons

Er beweegt iets onder de grond, denk vlak voordat het zwarte en gele lichaam van een aardewesp zichzelf heeft uitgegraven. Het is goed dat je het op tijd hebt ontdekt, omdat een wespensteek ernstige gevolgen kan hebben. Ons geweldige artikel over dit onderwerp verduidelijkt of aardwespen echt gevaarlijk zijn en hoe je een aardewespennest veilig kunt verwijderen.

inhoud

 • 1 Inleidende informatie over wespen op aarde
 • 2 Waar aarde wespen een aarde wespennest bouwen
 • 3 Zijn aardwespen gevaarlijk?
 • 4 Lokaliseer en bekijk het wespennest
 • 5 Opmerkingen over het omgaan met aardwespen
  • 5.1 Laat het nest van de aardewesp verwijderd
  • 5.2 Verwijder zelf aardewespen
  • 5.3 Leid aardwespen eenvoudig af
 • 6 Conclusie: wespen maken deel uit van de natuur

Inleidende informatie over wespen

In feite onthult de naam al wat aardewespen zijn. In tegenstelling tot papieren wespen nestelen bijvoorbeeld aardwespen in de aarde. Wat in werkelijkheid klinkt als een marginale noot, is alles behalve grappig, omdat een wespennest in de grond altijd betekent dat bijvoorbeeld kinderen er per ongeluk in kunnen stappen.

Aardewespen bevatten over het algemeen wespen die in de grond nestelen. Dat doet hij Duitse wesp, net als de gewone wesp, Het is echter raadzaam om een ​​vondst goed te bekijken, omdat hommels, bijen en verschillende soorten wespen ook van tijd tot tijd onder de grond kruipen, maar daar geen nest bouwen en over het algemeen vrij vredig zijn. Omdat wespen zich echter voeden met alles wat zoet is, zijn ze vaak te vinden naast terrassen en in de tuin, waar het kan leiden tot onaangename ontmoetingen. Maar hoe ontwikkelt zich een wespennest en wat moet er gebeuren als wespen zich in hun eigen tuin vestigen?

Waar aarde wespen een aarde wespennest bouwen

Het is interessant hoe wespen hun nest bouwen. De kleine dieren zoeken eerst enkele weken naar een geschikte plek en kunnen vaak worden waargenomen. Dus als je hier vroeg reageert en de typische gaten in de grond altijd netjes sluit, verklein je automatisch het risico dat zich een wespennest ontwikkelt. De aarde-wespen bouwen hun nest meestal in bestaande muisgaten of nissen, die zich op schaduwrijke of beschutte plaatsen in de tuin bevinden. Typische locaties zijn daarom aarde achter het huis of de tuinschuur of in de bloembedden, die zelden worden opgegraven en daarom bijzonder verleidelijk lijken. Over het algemeen is de locatie in de tuin meer dan praktisch voor de aarde wespen, vooral als er veel bloemen zijn en vaak een fluitje van een cent of een paar kruimels op het terras achterblijven.

Muisgat: populair bij aardewespen | © Martina Nowak - Fotolia.com

Als het wespennest eenmaal is gebouwd, gebeurt alles plotseling heel snel. De aardewespen zijn erg hardwerkend en zodra de juiste locatie is gevonden, bouwen ze hun nest heel snel. Normaal wonen er ongeveer 5.000 wespen, maar er zijn ook extreme gevallen waarin een wespennest met maximaal 50.000 wespen werd gevonden. Als het wespennest compleet is, zal het vrij moeilijk zijn om het gemakkelijk en vooral veilig te verwijderen. Dat is echter niet in het belang van de natuur. Maar is zo'n aardewespennest geen ernstig gevaar? Zijn aardewespen gevaarlijk?

Zijn aardewespen gevaarlijk?

Als de wespen eenmaal hun nest hebben gebouwd, is het vaak erg moeilijk om ze tegen te komen. Zoals alle wespen hebben ze een scherpe angel, waarvan de gevolgen waarschijnlijk iedereen al heeft kunnen leren kennen. Als de aarde wesp steekt, doet hij dat door zijn angel uit te steken, waardoor hij in de huid kan doordringen en zijn benen vasthoudt om de weerhaken schokkerig aan het slachtoffer te introduceren. Gif wordt ook door de wervelkolom geleid via een centraal kanaal, dat uiteindelijk tevoorschijn komt en in het lichaam van de geprikte persoon wordt geïnjecteerd. In tegenstelling tot bijvoorbeeld bijen, kunnen aardwespen hun steken onafhankelijk verwijderen. Helaas betekent dit niet dat hij niet af en toe vast komt te zitten wanneer hij wordt gestoken.

Wesp steekt | © kozorog - Fotolia.com

Of aardwespen nu gevaarlijk zijn, hangt van verschillende factoren af. Het gif in de angel veroorzaakt ontstekingsreacties in het lichaam, dus het getroffen gebied wordt snel rood en zwelt meestal aanzienlijk. Dit is in het begin niet bijzonder gevaarlijk, maar het veroorzaakt vaak pijn. Dus of wespen al dan niet gevaarlijk zijn, hangt vooral van je eigen lichaam af. Ongeveer drie procent van de mensen in Duitsland is allergisch voor het gif en er zijn waarschijnlijk een of twee sterfgevallen na een wespensteek elk jaar. Dus als de aarde-wespensteek niet alleen een beetje zwelt, maar zich letterlijk verspreidt, zodat bijvoorbeeld bijna de hele arm dik wordt na de werkelijke steek, is dit waarschijnlijk een allergische reactie. Andere symptomen, zoals een direct tintelend gevoel, een prikkelend gevoel in de mond of een gevoel van een kloppend hart, duiden op een dergelijke reactie. Bel in dat geval uw huisarts of ga naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Met zulke dingen valt echt niet te spotten! Overigens ook niet zoals bij een aardewespensteek in de mond. Omdat de slijmvliezen hier vaak extreem reageren, is een wespensteek in dit gebied ook een groot risico voor mensen zonder allergieën.

Dus of wespen gevaarlijk zijn, hangt vooral af van de reactie op een steek en of je al weet hoe je op het gif reageert. Op zichzelf zullen noch bijen noch wespen aanvallen als je niet te dichtbij komt of een aanval start. Als je afstand houdt, ben je meestal vrij veilig en daarom zouden aardwespen alleen gevaarlijk zijn als je denkt dat je jezelf serieus moet verdedigen.

Lokaliseer en bekijk het wespennest

Zoals reeds vermeld, is het raadzaam om al vroeg met een bepaald niveau van bewustzijn door te gaan, namelijk wanneer het langzaam warm wordt en de eerste stralen van zon en wespen op het toneel verschijnen. Grondgaten moeten worden gesloten, bloembedden worden verzorgd en vaak worden uitgegraven, zodat er geen plaatsen voor aardewespen kunnen ontstaan. Als dit niet helpt, is het uiterlijk vanaf juni duidelijk zichtbaar waar de wespen zich met succes hebben gevestigd. Vanaf juni kan worden aangenomen dat het aardwespennest een overeenkomstige grootte heeft bereikt en daarom vliegen de aardwespen duidelijk zichtbaar op deze speciale plaatsen. Als je al weet waar het wespennest is, moet je het heel goed in de gaten houden en het zo ver mogelijk vermijden.

Instructies voor het hanteren van aardewespen

Het maakt niet uit of er wespen of aardewespen zijn, de dieren mogen nooit ruw worden aangevallen, geslagen of zelfs bang worden gemaakt. Kortom, wespen zijn vrij onschadelijke wezens die zichzelf verdedigen, maar je niet zonder reden zullen aanvallen. Als je gewoon niet te dicht bij het wespennest komt, moet je veilig zijn voor de kleine dieren. Als je daarentegen de aardwespen pijn doet of op een andere manier bedreigt, geven ze snel geuren af, die op hun beurt alle andere aardewespen in het gebied aantrekken. Dit is precies wat het hanteren van aardewespen zo gevaarlijk maakt en daarom is het belangrijk om de dieren nooit actief te bedreigen, maar altijd om hen te ontmoeten met de nodige en passieve rust.

De tweede noot betreft een juridisch aspect. Wespen, bijen en hommels worden beschouwd als beschermd in Duitsland. In de eerste plaats betekent dit dat je eigenlijk al strafbaar bent als je de wespen probeert te doden. De Federal Nature Conservation Act bepaalt dat wilde dieren niet zonder een redelijke reden mogen worden gedood. Wespnesten, ook een aardewespennest, worden ook beschermd. De nesten mogen daarom niet worden vernietigd of opzettelijk worden beschadigd, daarom moeten professionals het aardewespennest altijd verplaatsen. De boetes die in dergelijke gevallen worden opgelegd, kunnen best vijf cijfers zijn.

Laat het nest van de aardewesp verwijderd

Volgens paragraaf 39 paragraaf 14 van de Federal Nature Conservation Act mogen aardwespen niet onnodig worden gestoord in hun ontwikkeling. Dus als het wespennest ver terug in de tuin is, zullen de meeste professionals u waarschijnlijk adviseren om de wesp met rust te laten en te wachten tot de wespenstaat na de zomer uiteenvalt. Als er echter een aardewespennest direct naast het terras is of als het kan worden gevonden waar uw eigen kinderen elke dag spelen, moet u zeker iemand vragen om de aardewespen te verplaatsen. Dit is meestal een ongediertebestrijding of wesp hulpdienst. Deze zijn echter vaak niet zo gemakkelijk te vinden, vrij duur en op sommige plaatsen ook niet beschikbaar. Als je een imker in het dorp hebt (wat steeds vaker het geval is), kun je daar ook vriendelijk vragen of hij voor de hervestiging van de aardewespen voor je zal zorgen. Soms helpt de brandweer ook.

Strikt genomen wordt de brandweer alleen gebruikt in een wespen- of aardewespennest als het openbare ruimte is of als er een acute noodsituatie of een direct gevaar is. Een gevaar zou zijn dat kinderen in huis zijn, zich vrij kunnen bewegen en het aardwespennest direct in de tuin kan worden gevonden. In werkelijkheid beslist de brandweer echter zelf wat echt een noodgeval is en wat niet. Het eerste telefoontje moet nog steeds naar de brandweer gaan, die u in geval van twijfel doorverwijst naar een expert als deze niet in staat is om zelf voor de wespen te zorgen.

Verwijder zelf aardewespen

Als je bijzonder dapper bent, kun je natuurlijk ook een handje helpen. Dit kan echter extreem gevaarlijk zijn en daarom niet worden aanbevolen. Het kan ook leiden tot een zware boete, zoals onze opmerkingen hierboven al duidelijk hebben gemaakt. We adviseren tegen een afstand. Bel een professional die het wespennest professioneel kan verwijderen en die in het algemeen ook zeer vertrouwd is met wespen.

Het verwijderen van een wespennest is altijd een tweesnijdend zwaard. Velen melden dat de insecten op de juiste manier zijn verdoofd met een schuimgel om ze uiteindelijk uit de tuin te verdrijven. Maar wie de wespen doodt, wordt natuurlijk weer gestraft.

#voorvertoningproductwaarderingprijs
1 COMPO Wasp Power Spray, incl. Krachtig mondstuk, onmiddellijk ... 544 beoordelingenvanaf € 19,99Naar de winkel

Een wespennevel helpt ook om de wespen op zijn minst van het terras te houden en ze dienovereenkomstig af te schrikken. De WaspEX-wespenspray is zelfs ecologisch onschadelijk en is onder andere gebaseerd op basilicumolie, die weinig met chemie te maken heeft en daarom bijzonder zacht is om wespen weg te jagen.

Een alternatief voor de hierboven genoemde producten kan zijn om niet alleen uw eigen tuin met bloemen te planten of gewoon een paar kruiden in de buurt van het huis te zaaien. Soms is het voldoende om een ​​kleine pot verse basilicum op de tuintafel te zetten om de wespen uit de buurt van dit gebied te houden. Basilicum helpt trouwens ook tegen veel andere soorten insecten, niet alleen tegen aardwespen, dus het is altijd de moeite waard om een ​​paar potten op het terras te zetten.

#voorvertoningproductwaarderingprijs
1 Seedeo basilicum Thaise basilicum (Ocimum basilicum) 100… 1 beoordelingen1,95 €Naar de winkel

Leid eenvoudig aardewespen af

Omdat de kwestie van de verwijdering van aardwespen juridisch gezien zeer problematisch is en wij, als natuurliefhebbers, niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor iemand die de aardwespen met geweld verwijdert, willen we u een alternatief laten zien voor het bestrijden van aardwespen. Het is dus logisch om de wespen niet te doden of te vangen, maar ze gewoon af te leiden. Dit wordt ook aanbevolen omdat aardewespen niet bijzonder agressief zijn. Degenen die hen niet bedreigen of te dicht bij hun nest komen, nemen meestal geen grote risico's.

Wespen zijn dol op druiven © LFRabanedo - Fotolia.com

Aardewespen kunnen worden afgebogen met de zogenaamde afbuigvoeding. Overrijpe druiven zijn bijzonder geschikt. Als dergelijke zoete druiven op maximaal tien meter van het wespennest worden geplaatst, lokken ze de wespen naar buiten en leiden ze dienovereenkomstig af. Een afleidingsvoeding die niet dodelijk of brutaal eindigt, maar gewoon werkt met een omleiding. Aardwespen kunnen dus gemakkelijk in het achterste deel van de tuin worden gelokt, zodat het gezin op het terras in het voorste gedeelte voor de aardewespen kan rusten. In de regel werkt dit verrassend goed, althans als de tuin voldoende groot is.

Conclusie: wespen maken deel uit van de natuur

Er zijn allerlei soorten levende wezens in de natuur en ze zijn meestal erg belangrijk voor ons ecosysteem. Vooral de wespen van de aarde zijn een belangrijke factor en moeten niet eenvoudigweg worden vernietigd zonder na te denken. Met onze tips over wespen hebben we je hopelijk geholpen het probleem op te lossen. Omdat aardewespen meestal toch vredig zijn als ze niet actief worden aangevallen, moet je ze gewoon accepteren als huisgenoten in je tuin en kinderen duidelijk informeren over mogelijke gevaren. Als je je nog steeds niet op je gemak voelt met een aardwespennest in de tuin, afleiding voeren, een pot met verse basilicum of, in noodgevallen, kan de brandweer ook helpen, die het aardewespennest veilig zal verwijderen of doorsturen naar een specialist. Maar laten we eerlijk zijn: bijen, wespen, hommels - ze horen er gewoon in de zomer bij en samenleven is altijd beter dan ze gewoon te vernietigen. Vooral omdat de juiste beplanting en controle ervoor kan zorgen dat de aarde wespen, tenminste in de buurt van het huis, nogal ongemakkelijk voelen.

Pin
Send
Share
Send