Vaste planten en siergrassen

Lieveheersbeestjes de tuin in lokken - Hoe het nuttige dier de tuin in kan krijgen

Pin
Send
Share
Send


Lieveheersbeestjes brengen niet alleen geluk, ze zijn ook nuttig. Dus zeggen ze b.v. De strijd tegen bladluizen en spint. Daarom is het logisch om lieveheersbeestjes de tuin in te lokken.

© Chepko Danil - Fotolia.com

Lieveheersbeestjes kunnen ook geluk brengen in de tuin. De kleine, gestippelde kever is immers een nuttig dier uit de natuur dat kan worden gebruikt voor ongediertebestrijding zonder een chemische club. Hoewel er wereldwijd ongeveer 4.500 verschillende soorten lieveheersbeestjes zijn, komen er slechts 70 uit Duitsland. Er is niets meer nodig om de lokale flora te beschermen tegen bladluizen en spint. Het is tenslotte een gevonden voedsel voor lieveheersbeestjes, dat veel hobbytuiniers erg waarderen. Omdat waar lieveheersbeestjes de oorlog aan dit ongedierte verklaren, hun eigen tuinplanten lelijke schade worden bespaard. Dus hoe trek je specifiek de kleine kevers aan, zodat ze hun nuttige werk in hun eigen tuin kunnen doen?

inhoud

 • 1 Deze planten trekken lieveheersbeestjes aan
 • Koop 2 lieveheersbeestjes voor ongediertebestrijding
 • Trek 3 lieveheersbeestjes aan met een speciaal drankje
 • 4 natuurlijke vijanden van lieveheersbeestjes

Deze planten trekken lieveheersbeestjes aan

Lieveheersbeestjes zijn een van de handigste tuinhulpjes. Deze kever is tenslotte de natuurlijke vijand van elke bladluis. Een enkele kever kan tot 150 bladluizen per dag consumeren. De larven zijn het meest vraatzuchtig en hebben de grootste trek in ongedierte. In het leven van een lieveheersbeestje kunnen tot 6.000 bladluizen per kever worden vernietigd.

Het gebruik van lieveheersbeestjes voor ongediertebestrijding is niet alleen goedkoop, maar beschermt ook de planten. Vooral degenen die groenten en fruit uit hun eigen tuin willen oogsten waarderen de afwezigheid van chemische ongediertebestrijding in termen van hun eigen gezondheid. De volgende lijst laat zien van welke planten de kevers vooral houden:

 • Goudsbloem (Calendula officinalis)
 • Korenbloemen / Cyaan (Centaurea cyanus)
 • Zilverkool (Lobularia)
 • Munt (mentha)
 • Garden Hibiscus
 • Geranium / Geranium
 • Koriander (Coriandrum sativum)
 • Regenboerderij (Tanacetum vulgare)
 • Venkel (Foeniculum vulgare)
 • Grote kraakbeenwortel (Ammi majus)
 • Paardebloem (taraxacum)
 • coreopsis
 • knoflook
 • Komkommer kruid / dille (Anethum graveolens)
 • Sieradenmand (Cosmos bipinnatus)
 • Bolvormige zijdeplant (Asclepias tuberosa)
 • Gewone duizendblad (Achillea millefolium)

Als lieveheersbeestjes zich nog niet in hun eigen tuin hebben verspreid, kunt u ook de nuttige insecten aantrekken. Naast bladluizen staat geselecteerd plantenpollen op het menu van het lieveheersbeestje. Dus als je de ongediertebestrijding wilt aantrekken, is het een goed idee om zoveel mogelijk van de bovengenoemde planten in je eigen tuinlandschap te integreren.

Deze planten kunnen niet alleen strategisch in uw eigen tuin worden geplaatst voor consumptie, maar ook voor decoratieve doeleinden. Koriander doet het bijvoorbeeld goed in zijn eigen kruidentuin, terwijl korenbloemen of goudsbloemen de bloembed kunnen verfraaien.

Koop lieveheersbeestjes voor ongediertebestrijding

Als je nog nooit lieveheersbeestjes hebt kunnen aantrekken, kun je ook de kleine kevers kopen. Verschillende winkels bieden het hongerige nuttige dier aan als larven. Zoals reeds vermeld, heeft dit het voordeel dat de kevers een bijzonder groot aantal plagen vernietigen in deze levensfase. Voordat de larven van het lieveheersbeestje hun eigen tuin kunnen betreden, is het echter zinvol om een ​​lieveheersbeestjevriendelijke tuin te garanderen. Omdat alleen dan de lieveheersbeestjes worden bewaard in plaats van te migreren naar de omliggende gebieden, die ze misschien leuker vinden. Daarom is het zinvol om een ​​insectenhotel in de tuin te integreren. Hier is een gids over hoe je zelf een insectenhotel kunt bouwen.

#voorvertoningproductwaarderingprijs
1 Gardigo insectenhotel voor bijen en lieveheersbeestjes |… 44 beoordelingen13,90 €Naar de winkel

Lok lieveheersbeestjes met een speciaal drankje

Als je niet veel ruimte in je tuin hebt om de bovengenoemde planten te planten, die vooral lieveheersbeestjes leuk vinden, kun je ook een speciaal drankje proberen.

 1. Meng 100 gram vlierbloesem met een liter water en verwarm.
 2. Het mengsel moet dan een nacht rusten.
 3. De volgende ochtend kunt u de bloemen zeven.
 4. Verdun het mengsel met nog twee delen water en spuit in de tuin.

Als alternatief kan het mengsel ook worden gekookt met 1,5 kg suiker en later worden verdund met water in een mengverhouding van 1 tot 5. Zo'n siroop is tot een jaar stabiel en is een feest voor het lieveheersbeestje, maar de lieveheersbeestjes blijven niet alleen in hun eigen tuin tenzij ze een van de planten vinden die als voedsel worden genoemd. De kleine kever kan op de lange termijn niet alleen op siroop eten.

Natuurlijke vijanden van lieveheersbeestjes

Mieren:

Om ervoor te zorgen dat de kleine lieveheersbeestjes hun werk op de best mogelijke manier in hun eigen tuin kunnen doen, moet u hen beschermen tegen hun natuurlijke vijanden. Anders zijn de dagen van de lieveheersbeestjeskolonie in uw eigen tuin waarschijnlijk genummerd. Mieren zijn b.v. een van de vijanden van de kevers, die daarom moet worden bestreden. Hier zijn een paar huismiddeltjes voor mieren.

Aziatisch lieveheersbeestje:

Aziatische lieveheersbeestjes, die eigenlijk niet inheems zijn in dit land, maar zich nog steeds verspreiden, maken het leven voor de lokale lieveheersbeestjes ook moeilijk. Als u lieveheersbeestjes wilt kopen als voordelen voor uw tuin, moet u een lokale variëteit gebruiken.

Dinocampus coccinellae:

De wesp van het lieveheersbeestje moet ook worden bestreden. Anders legt ze waarschijnlijk haar eieren in de lieveheersbeestjes, die dan worden uitgehold en dus sterven. Maar de wesp heeft ook een natuurlijke vijand, namelijk de parasitaire wesp, die daarom in de tuin moet worden gezien. Aanbevolen waarde: natuurlijke ongediertebestrijding met sluipwespen.

Als je een lieveheersbeestje-vriendelijke tuin wilt creëren, moet je een beetje bekend zijn met de genoemde insectensoort, om te weten welke kevers en dergelijke nuttig zijn en welke kruipende dieren behoren tot de verklaarde vijanden van lieveheersbeestjes. Bij het bestrijden van de natuurlijke vijanden van lieveheersbeestjes is het natuurlijk het beste om ervoor te zorgen dat geen chemische club wordt gebruikt.

De tuinman zelf:

Zelfs de hobbytuinier zelf kan de vijand van het lieveheersbeestje worden. Dit is bijvoorbeeld het geval als er onvoldoende kennis is over de verschillende ontwikkelingsstadia van de kleine kevers. Het is daarom raadzaam om uzelf vertrouwd te maken met het uiterlijk van de nakomelingen van lieveheersbeestjes, zodat ze niet ten onrechte voor ongedierte worden aangezien en gedood.

Lieveheersbeestje larve op bladluis-geïnfecteerde hibiscus - © Gartentipps.com

Netjes opgegeten met bladluizen, plakken de larven met hun achterkant aan de bladeren en beginnen te verpoppen. Na 6 - 9 dagen komt de afgewerkte kever uit.

Lieveheersbeestjeslarve, gelijmd en verpopt op het blad - © Gartentipps.com

Video: Wild Van Dieren - Aflevering 9 - Insectenschuilplaats (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send